avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... de cand curge termenul de prescriere a exec. silite a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

de cand curge termenul de prescriere a exec. silite a hot jud

Personal consider ca termenul de prescriptie a executarii silite a unei hot jud curge de la data la care aceasta poate pusa in executare.

In speta, hot data in apel, fiind definitiva, a putut fi investita cu formula executorie.
Pe cale de consecinta termenul de prescriptie a exec silite cuge de la hot pron in apel si nu de la data la care hot a devenit irevocabila in recurs, corect ?

Cel mai recent răspuns: teodora_felicia , utilizator 12:00, 13 Februarie 2011
Hotararile din apel prin care s-a solutionat fondul pricinii sunt executorii din momentul pronuntarii, deci termenul de prescriptie se calculeaza de la data pronuntarii.
Pai daca cererea de recurs este depusa in termen, si te regasesti in unul dintre cazurile in care se suspenda executarea de drept, termenul va curge din momentul ramanerii irevocabile a deciziei instantei de recurs.
Oricum, daca nu te regasesti in unul dintre cazurile amintite, te vei regasi in situatia in care partea adversa va solicita instantei de recurs sa dispuna (motivat) suspendarea executarii pana la solutionarea dosarului.

Conform C. pr. civ. hot. definitiva este executorie. Daca nu a fost atacata decizia, sau daca a fost atacata si nu a fost suspendata executarea, termenul curge din momentul ramanerii definitive a hotararii in apel.
perfect de acord ... insa regasim vreun text de lege expres in acest sens ?
Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită - art.405 alin.2 C.proc.civ.
Art.7 alin.1 din Decretul nr.167/1958 - Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita.
Expres...expres, adica negru pe alb sau mura-n gura nu gasim. Dar concluzia pe care a oferit-o elis e corecta si rezulta din coroborarea mai multor dispozitii legale intre care si cele citate de elis.
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie -pronuntare vs comunicare dumitru2000 dumitru2000 apreciati ca termenul de prescritie de 3 ani - curge de la data pronuntarii hotararii executorii sau de la data comunicarii ? multumesc (vezi toată discuția)
Prescriere executare hotarare definitiva niccu niccu Buna seara, Exista o hotarare definitiva si irevocabila a instantei de recurs pentru plata drepturilor salariale. Hotararea de fond stipuleaza plata indexata ... (vezi toată discuția)
S-a prescris sau nu? adrianaardelean adrianaardelean buna ziua va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc vis-a-vis de implinirea termenului de prescriptie povestea e foarte lunga am sa incerc sa o redau succint. e ... (vezi toată discuția)