avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Camera preliminara - exceptie cu privire la schimbarea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Camera preliminara - exceptie cu privire la schimbarea incadrarii

Doresc sa va intreb daca se poate invoca vreo exceptie in camera preliminara in situatia in care se impune schimbarea de incadrare juridica. Concret, o persoana a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii de loviri si alte violente si tulburarea ordinii si linistii publice. Daca persoana vatamata si-a retras plangerea pentru savarsirea infractiunii de loviri si alte violente, nu se impune in mod evident schimbarea incadrarii juridice ? Va ramane doar infractiunea de Tulburare. Ori in asemenea situatie, in cadrul camerei preliminare se va putea invoca vreo exceptie legata de acest aspect (al necesitatii schimbarii incadrarii juridice) ? Daca da, sub ce forma si ce articol reglementeaza o asemenea posibilitate? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:19, 18 Noiembrie 2015
Depuneti cererea in camera preliminara in care aratati ca partea vatamata si-a retras plangerea si ca rechizitoriul nu a fost intocmit corect si instanta va decide .
Dar rechizitoriul a fost intocmit INAINTE de retragerea plangerii prealabile. Deci nu putem vorbi teoretic de incorectitudinea rechizitoriului ci mai degraba de faptul ca se constata acum ca rechizitoriul are o gresita incadrare juridica prin prisma retragerii ULTERIOARE A PLANGERII PENALE.
~ Conținut șters la cerere ~
Da,și eu vad lucrurile la fel.
Este vorba de o apărare care nici nu schimba competenta materiala a instantei.
Multumesc frumos. Doresc sa va mai intreb ceva. Daca intr-o astfel de infractiune, camerele video de pe o anumita cladire surprind doar momentul anterior savarsirii infractiunii, dar nu surprind momentul altercatiei in sine, se poate cere in faza de camera preliminara EXCLUDEREA acelei probe?

Alte discuții în legătură

Trimis in judecata fara prezentare material mezgageza mezgageza in noul cod de procedura penala nu este obligatorie prezentarea materialului? numai primesc rechizitoriul prin posta si atat? am primit citatie de doua ori de ... (vezi toată discuția)
Contestatie perchezitie informatica drasim drasim Buna ziua! In anul 2016 am fost subiectul unei perchezitii informatice Anul acesta am observat ca mandatul de perchezitie informatica in momentul efectuarii ... (vezi toată discuția)