avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partajarea bunurilor din concubinaj? (sanse doar cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partajarea bunurilor din concubinaj? (sanse doar cu martori...?)

Am 32 de ani si am trait in concubinaj timp de 6 ani cu un barbat cu care am fost cununata doar religios si am facut nunta festiva. (nu am facut cununia civila)
Pe timpul convietuirii am cumparat 2 imobile din care unul si-a trecut concubinul pe numele lui iar celalalt l-a trecu pe numele surorii lui, eu neavand nici un cuvant de spus.

Din casatoria mea anterioara acestui concubinaj am un copil, iar rudelor concubinului au insistat ca imobilele sa fie trecute pe numele lor pentru a se evita dobandirea in viitor a acestor bunuri pe linie materna (din partea mea) copilului meu din aceasta casatorie.

Intrebare: Ce sanse am sa castig dreptul de creanta sau cota parte in natura din aceste imobile si cum ar trebui sa procedez juridic, in cazul in care el nu va recunoaste ca am adus si eu aportul la dobandirea acestor bunuri in cota de 50% (stiu sigur ca nu va recunoaste).

Precizez ca o parte din banii cu care am achitat aceste bunuri le-am dobandit impreuna din codourile primite de la nunta noastra.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 11:11, 23 Iulie 2009
Din pacate , sansele sunt unele reduse. Asa cum spuneti, in ipoteza in care el nu va recunoaste, va mai ramane sansa sa incercati si dovada cu martori si cu anumite inscrisuri. Darurile de nunta..stiti ca practic, daca vorbim despre lege, daca ati fi facut cununia civila si apoi pe cea religioasa, altfel stateau lucrurile. Nu stiu ce valoare si n ce proportie poate fi recunoscuta aceasta casatorie religioasa. Darurile de nunta sunt bunuri comune, intr-adevar. Oricum, ati gresit cand ati acceptat ca ambele imibile sa fie trecute pe numele rudelor concubinului. In fond, ar fi trebuit sa primeze interesul copilului dvs.Dar este alta problema si acum v-o asumati. Incercati asa ...o actiune in pretentii, nu vorbim de partaj, intrucat nu aveti o comunitate de bunuri.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
buna ziua
foarte grva ca ati acceptat ca bunurile sa fie trecute pe alte nume incercati cu o actiune in pretentii unde faceti dovada ca ati realizat veniuri si cu o cota parte din acestea ati contirbuit la achizitionare .
Darurile de la acea serbare de logodna ( legal nu a fost nicio casatorie, si chiar si preotul nu are voie sa oficieze casatorii religioase decat persoanelor casatorite civil in prealabil) sunt comune, cu exceptia cazului in care cineva poate proba contrariul. Normal, trebuie probat ca acele daruri au fost primite!
Nu vad vreo sansa cu imobilul cumparat pe numele altei rude de-a concubinului, in schimb ati putea obtine ceva din imobilul cumparat pe numele lui, dovedind cu martori ( este acceptabila varianta imposibilitatii morale a preconstituirii unor probe scrise) convietuirea cu acea persoana si contributia dvs.
Este destul de neverosimil si de greu de demonstrat cuiva ca o mama ar fi de acord ca in loc sa cumpere pe numele ei un imobil, sa il cumpere pe numele surorii concubinului, cu scopul declarat de a-l inlatura pe propriul copil de la dobandirea in viitor a acestui bun. Cum veti demonstra instantei ca v-a fost mai draga sora concubinului dvs. decat propriul copil?:(
In niciun caz nu puteti dobandi o cota parte in natura din bunuri, nefiind casatoriti legitim nu a existat comunitatea de bunuri, dreptul de proprietate ii apartine integral concubinului si dvs. aveti doar un drept de creanta raportat la contributia efectiv adusa la dobandirea imobilului. Tehnic, este nevoie de formularea unei actiuni in pretentii, timbrata la valoarea creantei pretinse.

Diana Perşa a grăit corect. Aşezat, bănăţeneşte... ca la carte.

:bow:
Ati mai avea o sansa pe calea unei actiuni pauliene. Dar pentru aceasta consultati un avocat.

Alte discuții în legătură

Drepturi concubinaj Liulica Gina Liulica Gina Dupa un concubinaj de 20 ani (numai cununie religioasa) ce drepturi are sotul supravetuitor? (vezi toată discuția)
Ce se schimbă după cununia civilă? este acceptat concubinajul? alex1234alex alex1234alex Bună ziua! Întrebarea mea este ce se schimbă după cununia civilă? Este acceptat concubinajul? Trăiesc cu logodnicul meu în concubinaj, iar mie nu îmi ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa concubinaj ContSters97117 ContSters97117 Nu stiu daca problema mea se incadreaza in acest domeniu ,dar incerc totusi sa va adresez cateva intrebari in speranta ca imi veti putea raspunde, sau eventual ... (vezi toată discuția)