avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi concubinaj

Dupa un concubinaj de 20 ani (numai cununie religioasa) ce drepturi are sotul supravetuitor?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 23:24, 28 Septembrie 2009
Niciun drept nu are sotul supravietuitor, fiindca numai cununia religioasa inseamna concubinaj din punct de vedere legal -- din pacate Legea nu s-a schimbat retroactiv de azi dimineata ...

Despre aspectul, ca popa/preotul/etc nici nu avea dreptul sa le cununeze fara certificat de casatorie, sa nici nu mai vorbim ...
concubinajul inca nu este legiferat in romania .
insa, daca in perioada concubinajului, concubinul supravietuitor a contribuit cu mijloace banesti , la achizitionarea de bunuri mobile sau imobile , are un drept de creanta in privinta acestora .
trebuie sa dovedeasca cu inscrisuri contributia sa materiala .
Concubinul supravetuitor, are numai acele drepturi de creanta in masura in care a contribuit la cumpararea acelor bunuri in devalmasie cu concubinul decedat.
Cu alte cuvinte, raporturile sunt de coproprietate, supuse dreptului comun si nu regimului juridic al bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei lor.
Miklos MUHI a scris:
Despre aspectul, ca popa/preotul/etc nici nu avea dreptul sa le cununeze fara certificat de casatorie, sa nici nu mai vorbim ...

Cred ca vorbim de logodna religioasa, care se poate face oricum.
Din pacate, concubinul supravietuitor, conform legii, nu are calitate de mostenitor

Alte discuții în legătură

Concubinaj mariaburete mariaburete DACA SE CONVIETUIESTE IN CONCUBINAJ ,5 ANI DE ZILE ,CARE SANT DREPTURILE PARTILOR IN CAZ DE DESPARTIRE? VA MULTUMESC! (vezi toată discuția)
Partajarea bunurilor din concubinaj? (sanse doar cu martori...?) larisa09 larisa09 Am 32 de ani si am trait in concubinaj timp de 6 ani cu un barbat cu care am fost cununata doar religios si am facut nunta festiva. (nu am facut cununia ... (vezi toată discuția)
Concubinajul Manuela33 Manuela33 Concubina poate avea drept de moștenire după moartea soțului, în cazul în care casa nu a fost construită împreună? După citi ani? Ei fiind cununați ... (vezi toată discuția)