avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Buna ziua,

Lucrez intr-o firma care isi desfasoara activitatea de productie de luni ora 07:00 pana sambata 07:00.

Programul meu de lucru e de luni pana vineri de la ora 8:00 la 16:00.
Alti colegi lucreaza in schimburi de 8 ore ( 1, 2 sau 3) tot de luni pana vineri.

In perioada de iarna firma cheama prin rotatie cate 2 angajati la program de 12 ore pe zi sau pe noapte, sambata sau duminica pt supravegherea instalatiilor si mentinerea lor in functionare pt impiedicarea inghetului.

Intrebarea mea este:

Orele de sambata si duminica in ce categorie de program munca al codului muncii se incadreaza? ore suplimentare, situatie de urgenta pt prevenirea daunelor asupra bunurilor firmei sau cum?
Cum este legal a se plati orele de sambata si duminica in perioada de iarna pt aceasta situatie?

De asemenea daca vin toata saptamana la lucru 5 zile x 8 ore si vin si sambata 12 ore la supravegherea instalatiei atunci firma ne da liber duminica si lunea. Dar lunea suntem pontati cu bara adica 0 ore.
Intrebarea mea este daca lunea as putea sa imi iau o zi de concediu in loc sa fiu pontat 0 ore?

Daca venim duminica la lucru atunci firma ne da liber vinerea si sambata si iar avem vinerea 0 ore pontate. Pot sa iau concediu vinerea in aces caz ca sa am mai multe ore platite in cadrul lunii?

Este legal acest program de lucru?

Multumesc mult.

Florin
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:56, 8 Decembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Pentru munca in zilele de sambata si duminica, salariatul va beneficia cumulativ de :- un repaus saptamanl de 48 de ore consecutiv
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evidentierea pontajului de tip 12/24. alexandru777 alexandru777 Buna seara, Va rog respectuos sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele particularitati de completare a pontajului pentru 12 cu 24, program de lucru intre ... (vezi toată discuția)
Drepturile salariatilor Ella8945 Ella8945 Buna ziua, Am si eu o intrebare. De fapt, cand vine vorba de informare juridica si codul muncii am mai multe, dar pentru inceput as vrea sa stiu care imi ... (vezi toată discuția)
Legalitatea lucrului în patru schimburi ContSters329776 ContSters329776 Buna ziua. Lucrez la o companie in cadrul departamentului producție Cod Caen: 2815. Pana acum lucram 3 schimburi, sâmbăta si duminica repaus, ... (vezi toată discuția)