avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil pentru tata

Buna ziua, am o intrebare putin complicata si la orce ghiseu am fost toti mau lasat raspunsul cu intrebari la care nu am nici eu raspuns.
Sotia a nascut pe 29 noiembrie 2015 in Spania (asa am hotarat ca familie)
Eu lucrez in Romania imediat de 2 ani
Sotia a lucrat ultima data in perioada 15oct2014-1febr2015 in spania cu un contract FIX DISCONTINU (asa se numeste acolo)
acum in noiembrie ea a ajuns in spania iar de acolo ea beneficiaza de 16 saptamani de baja medical (asa se numeste tradus concediu medical (nu concediu maternal))adica pana in 19martie 2016
Ea fiind in romania in perioada 1 febr2015 -1noiembrie 2015 am trecuto coasigurata pe mine la firma si a frecventat medicul aici.
Intrebarea e ca eu pot sa aplic pentru indemnizatia de crestere a copilului TATAL in romania sau nu?De ce?( Daca mama efectiv nu are concediul maternal nici in ro nici in spania) Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 22:18, 14 Decembrie 2015
Pentru a beneficia de indemnizatia lunara acordata pentru cresterea copilului, trebuie ca cel care solicita aceasta indemnizatie sa fi realizat în ultimul an anterior datei naşterii copilului, timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit.

Daca mama a beneficiat de concediul de maternitate dar nu indeplineste conditia realizarii veniturilor timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii pentru a solicita concediu crestere copil (CCC), acesta poate fi solicitat de catre tatal copilului care indeplineste conditiile cerute de lege.

In aceste conditii, Concediu crestere copil va fi acordat tatalui numai din cea de-a 43-a zi de la nasterea copilului.

In cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile legale pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda tatalui incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
Vedeti prevederile OUG 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal nu vrea sa stea acasa in ultima luna a concediului de crestere copil mia_livia mia_livia Buna ziua. Situatia in care tatal ar sta acasa in ultima luna a concediului de crestere a copilului ne-ar dezavantaja mult financiar. Eu voi intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal Ioana1707 Ioana1707 Buna seara! Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez de 5 luni si sunt insarcinata in 2 luni. As dori sa imi iau concediu maternal cu 2 luni inainte sa ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate si ccc florentinos florentinos sotia mea are 8 luni de cand e angajata si nu poate intra in concediu maternal.eu in scimb lucrez de ceva ani la o firma si as vrea sa stiu cum pot intra eu in ... (vezi toată discuția)