avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternal

Buna seara!

Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez de 5 luni si sunt insarcinata in 2 luni. As dori sa imi iau concediu maternal cu 2 luni inainte sa nasc (din decembrie), insa contabila firmei m-a sfatuit sa nu fac acest lucru spunandu-mi ca, concediul maternal nu intra in calculul celor 12 luni necesare pentru a putea intra in CCC. 1. Daca imi iau concediul maternal din decembrie si la data nasterii copilului (in februarie 2016) am 10 luni lucrate + 2 luni concediu maternal mai pot beneficia de CCC si implicit de indemnizatie de crestere a copilului?
2. Daca nu pot lua concediu prenatal deoarece mi-as pierde indemnizatia de crestere a copilului, dar imi iau cele 126 zile de concediu maternal dupa ce nasc (avand 12 luni lucrate), cum se va calcula dupa concediul maternal indemnizatia de crestere a copilului? Stiu ca indemnizatia maternala e 85% din salarul brut (din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate), eu avand un salar brut de 1900 lei (1900*6luni=11400lei, exista un plafon maxim pentru baza de calcul? Am citit undeva ca acest plafon ar fi undeva in jurul sumei de 8000lei, iar eu depasesc aceasta suma), iar indemnizatia de crestere a copilului e 85% din salarul net, insa daca am cele 126 zile de concediu maternal, cum se mai calculeaza acea medie a salarului net (eu avand acum un salar net de 1375 lei)? Se aduna ultimele 12 luni dinaintea intrarii in CCC (intrand in calcul si sumele primite pe cele 126 zile) si se impart la 12 sau se calculeaza efectiv cele 12 luni lucrate (1375lei net*12)/12=1375*85%=1168.75lei/luna?
3. Indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza incepand cu data nasterii copilului si pana acesta implineste 1 sau 2 ani (in functie de obtiune) sau se calculeaza din ziua imediat urmatoare terminarii concediului de maternitate si pana la 1 - 2 ani?
4. Exista vreo modalitate prin care taticul sa nu fie nevoit sa ia acea o luna de concediu paternal?
Sper ca mi-am exprimat nelamuririle cat mai bine pentru ca nu stiu cum sa procedez incepand cu luna ianuarie. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioana1707 , utilizator 20:41, 26 Iulie 2015
1. - Ati fost informata gresit, contabila respectiva nu cunoaste legislatia in materie.
- In cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC), intra si perioadele in care sunteti in concediu medical si in concediul de sarcina (din cele 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din media zilnica a bazei de calcul.
- Baza de calcul este formata din veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
- Baza de calcul nu poate fi mai mare de 12 salarii brute minime pe economie (incepand cu 01.07.2015 salariul minim brut pe economie este de 1050 lei).
- 12 salarii minime = 12.600 lei iar 85% din acestia = 10.710 lei.

3. - Indemnizatia pentru CCC 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din salarii si din indemnizatiile de concedii medicale, inclusiv concediul de maternitate.

4. - Indemnizatia pentru CCC se acorda de la data solicitarii ei si pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an sau 2 ani (depinde de optiunea dvs.).
- Indemnizatia pentru CCC se poate solicita incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate dar nu mai devreme de a 43 zi de la nasterea copilului.

5. - Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) persoana solicitanta trebuie sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Tatal copilului nu este obl;igat sa intre in CCC dar daca indeplineste conditiile de mai sus atunci, fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.
- Daca tatal nu indeplineste conditiile de mai sus atunci CCC al mamei nu se mai reduce cu o luna.

6. Daca imi dati o adresa de e-mail (pe mesaj privat) va trimit OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei si veti citi si veti fi informata.
Va multumesc pentru raspuns! Banuiesc ca doamna de la contabilitate nu doreste sa aiba prea multe calcule de facut (sau chiar nu cunoaste legislatia in vigoare), ca altfel nu-mi pot explica de ce m-ar fi informat gresit. Sau ar avea sefa mea mai multe taxe de platit in cazul in care as intra in concediul maternal? Care sunt contributiile ce trebuie platite atat de angajat cat si de angajator in cazul concediului de maternitate? Din cate am mai citit (am cautat prin OUG-uri si prin legile in vigoare pe aceasta tema) ar fi CAS-ul (10.5% angajatul si 20.8% angajatorul ) si fondul de accidente (1.xx% angajatorul). Pentru anul 2015 acestea sunt: CAS =89lei (angajatul), CAS=175.81lei (angajatorul) si fond accidente = in functie de firma. Mai sunt si alte?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal marusia80m marusia80m Buna ziua, as vrea sa stiu daca procentul de 85 % de la concediu prenatal si cel pentru cresterea copilului se calculeaza din venitul net sau 85 % din venitul ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post-natal alexa1305 alexa1305 Buna ziua.As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru cele 126 de zile de concediu pre si post-natal, de asemenea si indemnizatia de maternitate de 2 ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu crestere copil ana176 ana176 Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza concediu postnatal,adica cel dupa nastere,nu cel de dinainte. Sal.brut este 1374 lei. multumesc (vezi toată discuția)