avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se face un nou contract de munca daca se trece la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se face un nou contract de munca daca se trece la jumatte de norma de lucru?

Pina acuma am lucrat cu norma intreaga cu contract de munca, adica 8 ore pe zi, dar seful mi-o zis ca incepind de saptamina viitoare trebuie sa trec pe jumatate de norma. Intrebarea mea ar fi, daca pentru asta tre sa fie facut un nou contract de munca, angajatorul poate sa ma forteze sa ma demisionez si sa fie facut un alt contract, sau se poate face cu un act aditional?
Daca o sa trec la jumatate de norma, o sa mai pot sa iau concediu acuma vara de 3 saptamini?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:44, 26 Iulie 2009
Pt. aceasta modificare a contractului se intocmeste un act aditional la contractul individual de munca, semnat de ambele parti, respectiv de angajator prin reprezentant si de salariat.
Concediul se acorda proportional cu perioada lucrata, tinandu-se seama daca s-a lucrat norma intreaga sau 1/2 de norma.
Scimbare programului de lucru se face prin act aditional la contractul de munca, prin acordul ambeleor parti.

Indiferent de norma cu care lucrati, perioada de concediu ca numar de zile, este aceeasi.

codul muncii:

Art. 41. - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Art. 103. - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
1. Se poate ca angajatorul sa fi recurs la aceasta solutie din cauza dificultatilor economice si financiare, pentru a va pastra, totusi, locul de munca si a nu va concedia.
2. Nu se face un nou CIM ci se modifica cel initial, prin act aditional.
3. Zilele de CO raman aceleasi, indiferent daca CIM este cu timp complet sau partial. Dieferenta se va vedea la indemnizatia de concediu care va fi mai mica, deoarece si salariul va fi mai mic.
Trebuie sa recunoastem ca problema concediului de odihna nu este asa simpla.
Numarul de zile de co nu sunt o problema acesta fiind neschimbat.
Problema apare la plata zilelor de co. Consider ca puteti cere efectuare co acum cand aveti norma intreaga echivalent pentru perioada de la inceputul anului si pana la data schimbarii la jumatate de norma, altfel veti beneficia de o indemnizatie scazuta. Concediul se calculeaza din venitul pe ultimele 3 luni anterioare datei de acordare. Venit mai mic = indemnizatie pe zi mai mica.
adelaida, ai mare dreptate !

Efectuarea concediului de odihna in prima luna de la schimbarea programului, dar cred ca si in a 2-a luna, va aduce o indemnizatie de concdeiu la nivelul programului anterior de 8 ore. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru cim cu 8h/saptamina si pentru cim cu 20h/sapt LIVIA CARMEN LIVIA CARMEN buna seara, 1. va rog sa-mi spuneti pt. un cim cu program de lucru de 8h/saptamina cat este durata co/an, programul de lucru este repartizat astfel ; luni-3h, ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna pentru 1/2 norma pisi@yahoo.com pisi@yahoo.com De cate zile de concediu beneficiaza o persoana angajata cu 1/2 norma? (vezi toată discuția)
Salarizare la incheierea cm emil50 emil50 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce am de facut daca am incheiat CM cu acordul partilor la data de 31 .10.2015 si nici pana acum nu mi-am primit drepturile ... (vezi toată discuția)