avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitarea cladirilor dupa noul Cod Fiscal
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitarea cladirilor dupa noul Cod Fiscal

Buna ziua,
La completarea Declaratiei de impunere privind imozitul pe cladiri pt persoane fizice pt anul 2016, nu sunt sigur daca incadrez corect locuinta, respestiv rezidentiala, nerezidentiala sau cu destinatie mixta.
In continuare va prezint speta: cladirea este propriu-zis o singura camera situata intr-o casa veche, cu acces comun la baie, pivnita si bucatarie cu alta familie care locuieste in celelalte camere; domiciliul proprietarului ( conform actului de identitate) este insa la alta locuinta aflata tot in proprietatea acestuia.
In locuinta in discutie se afla si sediul profesional al unui PFA, in baza unui contract de comodat incheiat cu titularul PFA (fiul proprietarului care nici el nu locuieste in aceasta locuinta, avand alt domiciliu).
PFA nu se desfășoară nici o activitate economică in acest sediu (activitatea principala 4399 - Alte lucriri speciale de construciii n.c.a. (inchiriere utilaje de constructii cu operator), iar cheltuielile cu utilitatile sunt suportate doar de proprietar.
Eu cred ca incadrarea corecta este ca locuinta REZIDENTIALA, dar nu sunt sigur.
Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi dati un raspuns competent si daca este posibil si temeiul legal.
Cu consideratie,
Cel mai recent răspuns: MrDerpson , utilizator 22:10, 7 Ianuarie 2016
In imobil cu o singura camera, fiind sediul social (profesional) al unei PFA, imobilul are caracter fiscal de NE-REZIDENTIAL.
e scrie in contractul de comodat (ce anume s-a dat in folosinta) ?
Obiectul contractului îl constituie asigurarea folosinţei gratuite de către comodanţi în favoarea comodatarului a unei încăperi din imobilul situat în ______, str. _______, judeţul ____, evidenţiat în CF nr. _______, proprietate a comodanților, cu destinaţia de sediu profesional. In plus, in actul constitutiv al PFA este mentionat: activititi care se desfasoara la beneficiari si/sau in afara sediilor proprii.
Deci s-a dat ca sediu social 1 incaperi din cele 1 existente. Legal vorbind, nu se locuieste in nici o incapere
Careacter NE-REZIDENTIAL.
Faptul ca :
1. -proprietarul locuintei nu abtine un venit din inchiriere, fiind vorba de un contr. de comodat incheiat cu PFA,
2. - comodatarul, adica PFA nu desfasoara nici o activitate econimica in locuinta, conform actului constitutiv al PFA,
3. - toate cheltuielile de intretinere, utilitati, impoxite, taxe, etc sunt suportate exclusiv de proprietar,
nu conteaza in stabilirea caracterului cladirii ?
Nu cumva, sensul definiţiei – NEREZIDENTIAL este acela ca este un spaţiu legat de obţinerea unui venit dintr-o activitate economică, de exemplu închirierea acestui spaţiu unei alte persoane sau desfăşurarea direct de către proprietar a unor activităţi economice?
Legal vorbind, se poate presta o activitate si se poate locui in aceeasi incapere. :)

De aceea exista destinatie mixta si de aceea exista situatii in care spatiul nu poate fi delimitat. De exemplu, lucrezi la PC in dormitor, insa acolo tu si locuiesti, dormi. N-ai cum legal sa delimitezi spatiul, oricat ai vrea, asa ca se plateste ca pentru REZIDENTIAL DACA nu se deduc cheltuieli cu utilitatile.

In momentul in care tu ai facturi de utilitati pe XXXXX PFA si le inregistrezi in contabilitate, nu mai conteaza ca tu si locuiesti in apartamentul ala. Clar, 100%, e incadrat ca NEREZIDENTIAL.


MFP a spus deja acest lucru, insa problematica este procedura prin care se declara aceste lucruri. Asta a mai ramas de clarificat si vad ca se intarzie prea mult...
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2016
MrDerpson, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire impozit pe locuinte rezidentiale/nerezidentiale Catalin39 Catalin39 Doresc sa ma asigur ca inteleg care este procedura cu privire la delimitare. Din cate am inteles de la un reprezentat al Directiei de Taxe si Impozite, in ... (vezi toată discuția)
Lămuriri taxe sedii de apartament pfa/firme MrDerpson MrDerpson A apărut formularul: http://www.dpfbl.mdrap.ro/documents/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015.pdf [b]Ai sediu în ... (vezi toată discuția)
Pfa cu sediu fiscal si apartament inchiriat. ce impozit pe imobil se plateste in 2016? pam79 pam79 Buna seara, Va rog sa ma lamuriti in aplicarea anumitor prevederi din noul cod fiscal cu privire la un PFA. Situatia in cauza: PFA cu: - sediu fiscal ... (vezi toată discuția)