avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prelungire de la 2 la 3 ani ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prelungire de la 2 la 3 ani ingrijire copil

Buna ziua,am o intrebare si anume: am fost la comisie cu copilul si am primit doar o hotarare(si nu certificat) in care scrie ca e incadrat copilul la handicap usor si ca singura varianta e sa cer reevaluare pt incadrarea lui la handicap mediu si bineinteles sa mai aduc acte doveditoare.Copilul face 2 ani in februarie pe data de 25,eu ar trebui sa ma prezint la lucru in 25 ianuarie(caci tata nu poate sta in paternitate luna aia obligatorie), ce pot face in situatia asta?Pot beneficia sau nu de indemnizatie?Multumesc
Cel mai recent răspuns: oanaelena88 , utilizator 17:37, 16 Februarie 2017
1. Chiar daca reluati activitatea inainte de a obtine certificatul medical de handicap pentru copil puteti oricand sa reintrati in concediu crestere copil (CCC) cu handicap pana la varsta de 3 ani.

2. Solicitarea CCC o faceti cand obtineti certificatul de handicap pentru copil.

Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine: am primitreferitor la gradul de handicap o hotarare care spune asa:
Art.1 Se incadreaza in gradul de handicap usor copilul...........
Art.2 Se aproba structura cadru a planului de recuperare a copilului cu dizabilitati
Art.3 Copilul va beneficia de drepturile si facilitatile prevazute de lege pe perioada de valabilitate a certificatului de incadrare intr-un grad de handicap, incepand cu data de intai al lunii urmatoare celei in care se depune cererea de valorificare a drepturilor si facilitatilor, in cauza, la Compartimentul de Protectie a persoanelor cu handicap.
Deci, in mod normal,ceea ce reiasa din hotarare(asa inteleg eu) e ca ar trebui sa existe un certificat totusi de incadrare in handicap(chiar daca e usor) cu care pot sa imi prelungesc indemnizatia,sau?Multumesc
Trebuie sa primiti un certificat de incadrare in handicap in baza caruia veti putea beneficia de CCC pana la varsta de 3 ani.
Tocmai aici este problema: cei de la Protectia copilului imi spun ca nu voi primi certificat de incadrare in grad de handicap,caci este incadrat la handicap usor ci doar Hotararea asta care am primit-o si cu care nu am ce sa fac caci la Indemnizatii unde trebuie depuse actele imi cere in mod expres certificat de incadrare.Nu mai inteleg nimic.Multumesc
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

2. Din Normele d e aplicare a OUG 111/2010:

Art. 6
...
(9) Alte acte doveditoare privind acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1)-(3), art. 31 alin. (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d) si alin. (2) din ordonanta de urgenta sunt, dupa caz, urmatoarele:
...
c) certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap;
...


3. - Dupa cum se vede nicaieri nu se conditioneaza acordarea CCC pana la varsta de 3 ani de gradul de handicap al copilului.
- Deci nu conteaza ce grad de handicap are copilul, el trebuie sa primeasca certificat de incadrare intr-un grad handicap (chiar si usor).
- Insistati sa primiti certificatul de incadrare in grad de handicap.

4. Daca nu se rezolva faceti o sesizare la Directia de Sanatate Publica din judetul dvs.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil marii_loon marii_loon Buna ziua, Sunt mamica unui baietel in varsta de 7 luni care s-a nascut cu o malformatie genitala numita hipospadias gradul 3 si as vrea sa aflu daca pentru ... (vezi toată discuția)
Prelungire ccc si indemnizatie copil cu handicap usor brawnie brawnie Buna ziua Am o problema privind prelungirea CCC si a indemnizatiei pana la 3 ani pentru copil incadrat in grad de handicap usor. Copilul implineste 2 ani pe ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil gineta826 gineta826 BBuna ziua! Am o nelamurire, am optat pt concediu de creștere copil pt 2 ani de zile iar intre timp copilul a fost diagnosticat cu o problema la inima, ceea ... (vezi toată discuția)