avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

BBuna ziua! Am o nelamurire, am optat pt concediu de creștere copil pt 2 ani de zile iar intre timp copilul a fost diagnosticat cu o problema la inima, ceea ce imi da dreptul sa prelungesc concediul pana la varsta de 3 ani. Acest beneficiu il au atat pers care opteaza pt un an cat si cele care opteaza de la început la doi ani de concediu. Eu daca as fi optat de la început pt un an as fi avut indemnizatia mai mare decât in cazul de fata cand opțiunea mea este de doi ani. Intrebarea mea e daca se poate face ceva pt a-mi schimba optiunea acum dupa un an si trei luni, ca sa pot beneficia de indemnizatia in procent de 85% maxim 3400 de lei.Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:48, 17 Octombrie 2014
Din pacate optiunea intre un sau doi nu se poate schimba (nici chiar in prima luna dupa ce ati optat).
1. In momentul in care aveti certificatul de handicap pentru copil CCC pana la varsta de 2 ani se transforma in CCC pana la varsta de 1an sau 3 ani (in cazul copilului cu handicap) si se recalculeaza indemnizatia pentru CCC (in cazul dvs. pana la maximum 3.400 lei).

2. - Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a beneficia de CCC pana la varsta de 3 ani (atasati la cerere si o copie dupa certificatul de handicap).
- Cu decizia de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de handicap va prezentati la Primarie si solicitati prelungirea duratei de plata a indemnizatiei pentru CCC pana la varsta de 3 ani a copilului precum si recalcularea indemnizatiei incepand cu data emiterii certificatului de handicap.


3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.

Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Sa înțeleg ca ccc in cazul copilului cu handicap de la 2 la 3 ani se calculează ca media ultimelor 12 venituri? Adica daca eu am o indemnizatie de 1200 de lei pana face copilul 2 ani se va calcula 85% din 1200 sau se va calcula 85% din media ultimelor 12 venituri anterioare datei de nastere a copilului?
1. Indemnizatia nu se recalculeaza.

2. Se pastreaza calculul initial al indemnziatiei dar in cazul in care a reiesit o suma mai mare de 1.200 lei se acorda acea suma, fara a se depasi 3.400 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantum indemnizatie pentru al treilea an de ccc pentru copilul cu hadicap miruna_ion miruna_ion Buna ziua, am demarat procedurile pentru obtinerea celui de al treilea an de CCC dar am o nedumerire. Care va fi cuantumul indemnizatiei? 1200 cum am in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la varsta de 3 ani ancag80 ancag80 Buna ziua! La recomandarea medicului de familie, intentionez sa-mi prelungesc concediul de ingrijire copil de la 2 ani la 3 ani. As dori sa stiu daca pentru ... (vezi toată discuția)
Copil cu sindrom down - cic 1 an Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Am o situatie in care o salariata a nascut recent un copil cu Sindrom Down. A optat pentru concediu crestere copil 1 an, dupa care si-a schimbat ... (vezi toată discuția)