avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... obligatia de a face
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

obligatia de a face

din verificarile facute de o primarie la o asociatie de proprietarii reiese posibila fapta penala de delapidare. Parchetul deschide dosar penal. Dupa o perioada de timp solicita primariei o verificare care sa-i releve faptul ca paguba a fost acoperita.
Suntem noi obligatii sa facem acest demers? Daca consideram ca nu avem toate elementele elucidate pentru a afirma ca prejudiciul a fost recuperat, putem fi lluati la intrebarii?
Cel mai recent răspuns: Drept1973 , utilizator 08:01, 26 Iunie 2023
Dvs. , cine? reprezentantii asociatiei de proprietari? daca nu considerati ca prejudiciul a fost acoperit, sau ca inca nu puteti prezenta situatia , evident ,declarati adevarul , in nici un caz nu declarati ca prejudicuil nu mai exista ,fara a fi adevarat.
elena_dana a scris:

din verificarile facute de o primarie la o asociatie de proprietarii reiese posibila fapta penala de delapidare. Parchetul deschide dosar penal. Dupa o perioada de timp solicita primariei o verificare care sa-i releve faptul ca paguba a fost acoperita.
Suntem noi obligatii sa facem acest demers? Daca consideram ca nu avem toate elementele elucidate pentru a afirma ca prejudiciul a fost recuperat, putem fi lluati la intrebarii?


Dvs sunteti obliugati sa verificati daca mai exista acel prejudiciu sau nu si sa raspundeti solicitarii facute!
Trebuie sa stiti ca o fapta odata savarsita , care a cauzat un prejudiciu prin insasi fapta in sine , chiar daca s-a recuperat acel prejudiciu , asta nu inseamna ca faptuitorul nu va raspunde din punct de vedere penal in fata legii!:)
Dumneavoastra comunicati rezultatul verificartilor gestiunii si lasati organele de ancheta sa isi faca treaba! Oricum solutia va fi comunicata partilor! !B-)
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
"Noi" ? Care noi ? Posibil sunteti de la primarie ? Eu cred ca singurul abilitat sa afirme daca a existat prejudiciu si daca acesta a fost acoperit, sau daca mai exista in prezent prejudiciu este doar un EXPERT CONTABIL AUTORIZAT, si numai in cadrul unei expertize contabile judiciare, NU EXTRAJUDICIARE. Daca apreciati ca nu aveti toate aspectele lamurite solicitati sa fie dispusa de catre parchet o expertiza contabila penala in dosar, care va fi efectuata de catre politie. Apoi veti avea raspunsul. Organele de cercetare penala vor decide daca exista infractiunea de gestiune frauduloasa si / sau delapidare.
Amestecati mult aspectele si calitatile.Daca parchetul a deschis dosar penal,fapta ramane fapta,indiferent de ce "releva Primaria" Primaria in limitele ei de competenta nu are calitatea ,autoritea si prerogativa sa emita documente cu valoare egala cu expertiza financiar-contabila.Atata timp cat precizati ca din "verificarile facute de primarie la o asociatiei de proprietari reiese posibila fapta de delapidare parchetul deschide dosar penal ",restul activitatilor specifice necesare ecidentierii elemnetlor si indiciilor temeinice si indubitabile ale infractiunii apartine in exclusivitate ministerului public si autoritatilor conexe.Atata timp cat autoritatea primarie si parchet ,cu experienta si autoritatea lor au evidentiat existenta elementelor infractiunii prevazute de legea penala,dvs apreciati si va asumati responsabilitatea fara sa cunoasteti actele ,sa sustineti ca nu exista prejudiciu.Chiar asa fiind ,fapta o data savarsita ,este incalcarea legii penale ,pentru care persoana mandatat de asociatie sa gestioneze patrimoniul ,bunurile finbanciare si materiale ,raspunde pentru abaterile,neglijenta sau alte consecinte ale legii in interiorul careia are obligatia sa-si desfasoare obligatiile de serviciu.Singura proba legal admisa care evidentiaza situatia patrimoniala este expertiza financiar -contabila executata de catre expert dispus de catre autoritate..Dvs ca si membrii ai asociatiei aveti dreptul sa va puneti expert parte .Singura autoritate competenta sa se pronunte asupra existentei elementelor si indiciilor faptelor aflate sub incidenta legii penale sau speciale este numai ministerul public ,nu primaria sau membrii asociatiei de proprietari
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere administrator caradis caradis Buna ziua. sunt cenzor la o asociatie . Am verificat actele pe 2015 si sunt ingrozita de ce am gasit in ele. Presedintele nici nu vrea sa auda de expertiza, ... (vezi toată discuția)
Recuperare documente financiare de la fostul administrator cristian niculae cristian niculae Buna ziua, In urma deciziei locatarilor care locuiesc pe scara mea, am constituit o asociatie noua de locatari. Insa furnizorii de utilitati ne-au comunicat ... (vezi toată discuția)
Raspundere presedinte si administrator asociatie proprietari Draganleia Draganleia In urma unui control in gestiune, administratorul a fost gasit cu lipsa si a inceput urmarirea penala. Care este raspunderea administratorului, daca semneaza ... (vezi toată discuția)