avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Divulgare identitate (IP) de catre furnizorul de ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Divulgare identitate (IP) de catre furnizorul de internet

Buna ziua!
Caz real!
Un angajat al unei firme private a trimis mai multe mail-uri anonime (care au deranjat conducerea firmei la care este angajat), de pe un IP privat nu cel al firmei si nu de la firma in timpul orelor de program, care se poate sa fie al furnizorului de internet RDS.
Un angajat IT din firma a fost pus de catre Directorul general sa afle IP-il de pe care s-au transmis mail-le pt a identific cu Nume si prenum vinovatul.
In mail nu a adus injurii firmei ci a facut niste dezvaluiri angajatilor/colegilor despre situatia firmei.
Intrebare:
Firma furnizoare de internet este obligata sa divulge identitatea sau legea nu ii permite acest lucru? Daca totusi divulga poate fi data in judecata?
Daca se intampla sa se afle identitatea si angajatul este chemat de directorul general si ii este pus in vedere sa plece sau este dat direct afara pe orice considerent (restructurare in lipsa activitatii de ex ceeea ce este un pic real - depinde de departament), legea il protejeaza cumva sau trebuie sa ii dea in judecata? Daca se intampla sa fie si reprezentantul salariatilor in raport cu CCM are alte optiuni?
Angajatul de la IT care a fost pus sa caute identitatea faptuitorului pana unde poate ajunge cu descifrarea, este pasibil de vreo pedeapsa daca este dat in judecata - poate fi acuzat de ceva ca nu a respectat libera exprimare de exemplu si/sau si altele, etc etc?
Multumesc!





Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 12:43, 28 Ianuarie 2016
Nu-i este permis furnizorului de servicii de internet să divulge identitatea abonatului căruia i-a fost arondat IP-ul din timpul transmiterii mesajului electronic, mai puțin când există o hotărâre judecătorească. Compania furnizoare de servicii de internet ar putea fi trasă la răspundere (amendă + eventuale prejudicii materiale și/sau morale).

Angajatul de la IT poate ajunge cu descifrarea până acolo unde-i permite ISP-ul. Există și metode care ocolesc ISP-ul, dar sunt ilegale. Numai în această ultimă situație ar putea fi tras la răspundere pentru ceva.

Dacă se află identitatea celui care a criticat deschis angajatorul, iar acesta îl eliberează din funcție pe angajat sub pretextul unei restructurări slabe șanse să reușească în instanță să-și păstreze poziția în firmă (doar dacă demonstrează că restructurarea este pretext pentru concedierea sa).

PS: În mod normal (atunci când se folosește versiunea WEB, nu vreo aplicație de pe telefon) Gmail nu divulgă în antetul e-mailului IP-ul expeditorului (cum face Yahoo) ;)
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
Radu9, utilizator
Nu cred ca furnizorul de internet a dat astfel de informatii.
Probabil ca angajatorul banuieste cine a trimis e-mail - urile si minte ca a aflat IP-ul si identitatea celui care a transmis mesajul in speranta ca expeditorul mesajului va recunoaste. Angajatul de la IT NU poate afla identitatea celui care a trimis mesajul. Oricum, cel mai probabil IP-ul este alocat dinamic si este diferit la fiecare conectare.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2016
ggvv, utilizator
Eu daca as fi trimis un asa e-mail as fi apelat la un internet public (cafenea, hotel)... Sa vad cum m-ar fi putut depista fara sa apeleze la institutiile specializate.
Cred ca m,ai departe de headerul mesajului, trebuie apelat la organe de cercetare specializate. Politie adica.
Totusi, daca se folosesc metode neortodoxe de aflare a expeditorului si apoi acesta e concediat din motive aparent fara legaturam, e dificil de dovedit contrariul. Situatia e complexa...
Persoana in cauza , care a trimis mail-urile respective este pasibila de pedeapsa si nu poate fi vorba de libera exprimare, pt ca nu vb despre viata privata, ci de informatii interne din firma. Mai ales daca exista intre angajator si el o clauza de confidentialitate.
Prin clauza de confidențialitate părțile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă și după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informații de care au luat cunoștință în timpul executării contractului, în condițiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă. (Codul Muncii, art. 26). Este o clauza optionala, dar se regaseste in companiile mai mari.
Informațiile de natură confidențială pe care angajatul nu are voie să le divulge se referă la:
situația financiară a angajatorului; planurile de dezvoltare; clienți prezenți sau potențiali - date referitoare la colaborarea cu ei, costuri, bugete de cheltuieli, modalități de lucru, strategii de promovare, tehnici sau procedee de fabricație a produselor, in functie de specific.
Angajatul care incalca aceasta clauza riscă plata unor despăgubiri pentru pagubele produse angajatorului, sancțiuni sau chiar să fie concediat.
Poate va ajunge la o intelegere cu cei de la firma.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2016
CRM2013, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divulgare ip coldea coldea Vreau sa ma lamuriti si pe mine asupra unui aspect. Am postat pe un forum o opinie care a deranjat anumite persoane, acestea obtinand de la detinatorul ... (vezi toată discuția)
Cosecinte juridice ale identificarii ip iora1529 iora1529 Am o cunostinta care ma acuza ca am trimis on line pe site ul unui ziar un anunt ofensator la persoana acesteia si ca mi- a identificat ip. I-am spus sa mi ... (vezi toată discuția)
Calomnie pe internet? user85 user85 Un prieten a lansat niste afirmatii nu tocmai \"de bine\" pe un forum la adresa unei persoane dintr-o institutie publica,acuzand-o de coruptie(si nu ... (vezi toată discuția)