avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reincepere cim dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reincepere cim dupa concediu crestere copil

va rog daca ma puteti ajuta urgent.am fost in concediu crestere copil si urmeaza sa reincep munca,insa postul pe care il ocupam este desfintat.ce se intampla in cazul acesta??din cate stiu nu au alte posturi libere.sunt obligati sa ma angajeze?pentru cat timp?multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 16 August 2010
Nu sunt de specialitate, dar iti pot spune din ce stiu ca timp de 6 luni de zile de la terminarea concediului , nu au dreptul sa te dea afara cel putin asa scrie in codul muncii dar daca postul e deja desfiintat , nu stiu exact ce sa iti spun cred ca cel mai bine ar fi daca ai intreba angajatorul sa vezi ce raspuns iti da, eventual e bine sa te uiti si in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de societate, poate ca scrie ceva legat de cazul tau . Oricum sper sa primest un raspuns mai clar decat cel pe care am putut sa ti-l ofer eu . O seara placuta
Chiar daca nu este de specialitate, alexandra are dreptate. Timp de 6 luni de la revenirea din cic nu puteti fi concediata.
Trebuie in mod normal sa va intoarceti pe acelasi post de pe care ati intrat in cic. Angajatorul nu putea sa desfiinteze un post atata vreme cat ocupantul avea contractul de munca suspendat.
Exista 2 variante:
1. pe cale amiabila va ofera un post conform pregatirii dvs
2. sesizare la Inspectia Muncii, dar o sa fie cu "cantec"
Incercati cu duhul blandetii mai intai, daca nu vrea atunci puteti trece la partea mai putin placuta.
Va multumesc pentru raspuns.Auzisem ca firma nu ar fi obligata sa ma reangajeze si cum a mai ramas putin timp pana atunci, imi faceam griji.Multumesc.
1. Obligatia de mentinere a contractului inca 6 luni de le reluarea activitatii NU se aplica la CIC !! Se aplica la revenirea din concediu de risc maternal, con OUG 96/2003:


Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
d) salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii


2. Angajatorul are dreptul de a desfiinta un post al salariatei care are contractul de munca suspendat, interdictia este ca nu are voie sa ii inceteze contractul de munca cat timp este in CIC.

3. la revenirea din CIC (pentru care se face o cerere de reluare a activitatii), se reia activitatea in baza aceluiasi contract de munca, iar daca postul a fost desfiintat , angajatorul are dreptul sa inceteze contractul salariatei prin concediere individuala.

4. obligatiile angajatorului (la concediere individuala) constau doar in :
acordare de preaviz de concediere 20 de zile lucratoare
acordare cel putin 1 salariu compensatoriu
in baza CCMUN :

Art. 74.
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

iti multumesc Grace.Acum stiu la ce sa ma astept.mai mult timp petrecut cu fica mea ::) ,(daca o sa pot intra in somaj ar fi bine) ITI MULTUMESC MULT

Alte discuții în legătură

Desfiintare post?!? dea_power dea_power Am lucrat la SC \"X\" SRL, momentan sunt in concediu crestere copil. Societatea de electrocasnice respectiva are un lant de magazine in toata tara, de fapt 2 ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de crestere a copilului? molly27 molly27 Buna, Firma se afla intr-o situatie,in care este nevoit sa reduca personalul,deja a trimis cateva angajati in somaj,cu art.65(1) din C.M. Este posibil ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere la serviciu dupa concediul pentru cresterea copilului craciunmihaela craciunmihaela Buna ziua, As vrea sa stiu daca, dupa revenirea din concediul pentru cresterea copilulu, poti fi data in somaj imediat, sau dupa o anumita perioada de timp, ... (vezi toată discuția)