avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj dupa concediu de crestere a copilului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj dupa concediu de crestere a copilului?

Buna,


Firma se afla intr-o situatie,in care este nevoit sa reduca personalul,deja a trimis cateva angajati in somaj,cu art.65(1) din C.M.
Este posibil sa trimitem in somaj o angajata,a carei concediu de crestere a copilului se termina in cateva zile?
Cum trebuie procedat ,trebuie s-o reangajam mai intai,iar apoi dupa o zi se poate trimite in somaj?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: molly27 , utilizator 14:46, 20 Aprilie 2009
1. Pe durata CCC nu poate fi dispusa concedierea (art.60(1) lit.e) din Codul muncii).

2. Dupa revenirea la serviciu a salariatei se aplica OUG 96/2003:
Art. 21. -
(1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
d) salariatei care se află în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singură dată cu până la 6 luni, după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierilor pe motive economice ce rezultă din desfiinţarea postului ocupat de salariată, ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării angajatorului, în condiţiile legii.
(4) Prevederile alin. (1) lit. d) şi e) şi ale alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător şi salariaţilor bărbaţi aflaţi în situaţiile respective.

3. Mai aveti CCMUN pe anii 2007-2010:
Art.76(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.

4. La revenirea salariatei din CCC facet incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM si apoi tineti cont de prevederile legale pomenite aici. Adica puteti desfiinta postul si concedia salariata cu art.65(1) din Codul muncii.




Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
La intoarcerea salariatei din CCC faceti o decizie de incetare a suspendarii CIM. Dupa aceea, trebuie sa respectati legislatia referitoare la concedierea individuala (preavizul, cel putin un salariu compensatoriu, posibilitatea de a lucra 4 ore pe zi, alte drepturi prevazute de CCM la nivel de unitate, in cazul in care aveti).
Vreau sa precizez doar ca salariata aflata in concediu crestere copil nu trebuie reangajata. Pe perioada CCC contractul este suspendat, nu incetat.
Multumsc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din concediu crestere copil bambi.2010 bambi.2010 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca la revenirea din concediul de crestere copil/2 ani, in cazul in care firma si-a restrans activitatea, pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din cic rodicadumitru rodicadumitru Buna ziua, va rog un sfat la urmatoarea problema: Pe 17 decembrie fetita mea implineste 2 ani. 1.Care este data la care trebuyie sa depun cererea de ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post in ccc-este legala? GABRIELAHUGEANU GABRIELAHUGEANU Buna ziua, as dori sa va intreb daca desfiintareaa postului pe durata concediului de crestere copil este legala, pe motivul restrangerii activitatii? Care sunt ... (vezi toată discuția)