avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2016

Buna ziua .
As dori sa stiu daca pot solicita concediul de crestere copil in daca sunt in urmatoarea situatie . Lucrez in cadrul inspectoratului de politie cta din anul 2001. In anul 2014 am solicitat suspendarea din functie pentru o perioada de 9 luni pentru rezolvarea unor probleme medicale in familie si am revenit la serviciu la inceputul lunii Martie 2015 . Pe data de 04.01.2016 soatia mea a nascut ....deci la data nasterii copilului am doar 10 luni de la reincadrare . In aceasta situatie pot solicita concediul de crestere al copilului in varsta de pana la 1/2 ani ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:10, 1 Februarie 2016
1. Daca nasterea copilului a avut loc in ianuarie 2016 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta sunt februarie 2015 - ianuarie 2016.

2. - Dvs. va lipseste luna februarie 2015 cand erati suspendat din functie si nu aveati venituri profesionale impozabile.
- Ca urmare nu veti putea beneficia de CCC.

3. - Mai aveti o sansa in cazul in care sotia a nascut inainte de termen.

- Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


Multumesc frumos pentru raspuns . In perioada suspendarii am realizat venituri din inchirierea unui apartament , dar din cate am citit in lege aceste venituri nu se iau in calcul .......chiar daca platesti taxe ....
Veniturile din chirii nu sunt venituri profesionale si nu se au in vedere la acordarea CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere dosar indemnizație cic EmiMimy EmiMimy Bună ziua, Expun și eu următorul caz. Mama nu poate beneficia de concediu de maternitate deoarece nu a lucrat. Tatăl a întocmit dosarul pentru CIC cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ionutjimborean ionutjimborean Buna.Am o intrebare legata de acordarea concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei.Prietena mea este insarcinata in 4 luni si are contract de munca ... (vezi toată discuția)