Buna ziua
Baiatul meu;cetatean roman,lucreaza legal in Irlanda.Doreste sa se casatoreasca in Romania cu o fata care locuieste acum in Brazilia,iar dupa casatorie sa locuiasca impreuna in Irlanda.As dori sa ma ajutati cu cateva informatii pe care le-am gasit partial in forum dar as vrea mai multe lamuriri.
1-Dupa casatoria din Romania are drept de a locui permanent in UE alaturi sotul ei,roman?Daca nu,ce formalitati trb sa indeplineasca pentru asta?
2-Schimbadu-si numele prin casatorie trebuie sa isi schimbe si pasaportul si actul de identitate.Unde se face asta ,cum si daca stiti,in ce interval de timp(pt ca dupa casatorie trb sa plece in Irlanda.
Va multumesc anticipat .
1. Pe baza certificatului de casatorie romanesc poate obtine permis de sedere in Irlanda pentru ca baiatul lucreaza acolo cu forme legale. Nu stiu procedura din Irlanda, insa (daca Irlanda si Brazilia n-au vreo conventie pentru eliminarea vizelor) intai trebuie sa obtina viza de la irlandezi pentru reintregirea familiei.
Informatii certe poate primi, zic eu, doar de la autoritatile din Irlanda.
2. Cine trebuie sa plece in Irlanda? Amandoi nu pot decat daca ea are viza si pentru Irlanda.
Si cine isi va schimba numele? Banuiesc ca fata. Daca da, o poate face doar in Brazilia.
In principiu, pasii sunt urmatorii:
- casatoria in Romania
- el pleaca in Irlanda
- ea in Brazilia, unde isi rezolva cu schimbarea actelor pe noul nume si dupa aceea aplica pentru viza pentru reintregirea familiei la Ambasada Irlandei din tara ei.
Daca ati vrut sa scrieti altceva decat am inteles (cine unde pleaca, cine isi schimba numele) dati detalii.