Ma framanta o problema, nu am cu cine sa o discut, daca se gaseste cineva sa ma ajute cu un sfat, v-as multumi din inima.
In urma cu 3 ani, mama mea a cunoscut un barbat de origine thailandeza care lucra aici cu permis de munca pe o perioada limitata. Cum angajatorii au ramas fara bani, nu au mai prelungit acel permis iar angajatii s-au trezit luati pe sus de politisti ptr ca munceau si locuiau in Romania fara actele necesare. In urma acestei intamplari, el si colegii sau au fost expulzati in Thailanda si au primit o interdictie de 6 luni ptr Romania.
Pastrand legatura, el a mers tot cu serviciul in Cipru acum un an jumatate iar mama mea l-a urmat in urma cu un an. S-au casatorit in luna mai 2012 si li s-a spus ca trebuie sa locuiasca 6 luni in Cipru ptr a se valida casatoria si ptr a primi un act de sedere/o viza cu ajutorul careia el ar putea sa isi obtina un pasaport ptr a se intoarce in Romania. Insa acele 6 luni au trecut iar ei au fost amanati de catre ambasada inca o luna..ptr acel permis de sedere.
Intrebarea mea este: Chiar are nevoie de acel pasaport sau casatoria cu mama mea este indeajuns ptr a se intoarce in Romania fara a mai fi expulzat din nou?
Tin sa mentionez ca ei vor sa plece de acolo din cauza problemelor cu serviciu, ei nefiind platiti de mai mult de 6 luni. Insa acest pasaport ii tine in loc..
Sotul mamei dvs. ar putea veni in Romania fara viza daca ar avea permis de sedere in Cipru, poate acel permis il asteapta nu un pasaport.
Teoretic, casatoria cu mama dvs. il ajuta sa intre in Romania cu viza de 90 de zile pentru reintregirea familiei, in prima faza, iar apoi poate aplica pentru obtinerea unui permis de sedere - care se acorda initial pentru un an iar apoi se poate prelungi, urmand ca dupa 2-3 prelungiri anuale sa se acorde pe o perioada mai lunga.
Numai ca din ce scrieti eu nu prea inteleg ce fel de casatorie e aceea care se valideaza la 6 luni dupa exprimarea consimtamantului - nu ca ar fi ceva rau :) , dar nu am mai auzit de asta.
Reveniti cu detalii, spuneti-ne daca au certificat de casatorie romanesc si daca sotul mamei a aplicat pentru permis de sedere in Cipru.
Eu am dat informatiile pe care mama mea mi le-a spus, in legatura cu situatia lor. Ei s-au casatorit la ambasada Romaniei din Cipru, din cate am mai citit si pe forum ar trebui sa faca o transcriere a certificatului inainte sa vina in tara. Sotul mamei mele a aplicat ptr permis de sedere insa au trecut 7 luni timp in care ei sunt tot amanati in fiecare luna, "poate luna viitoare".
Ideea este ca ei nu au nicio persoana de incredere acolo, ii cunosc doar pe oamenii cu care lucreaza si in care nu se pot incredere ptr ca dupa cum v-am spus ei nu au mai fost platiti de aproximativ 6 luni. Dar nu pot face nimic in aceasta privinta ptr ca isi doresc foarte mult sa se rezolve cu situatia actelor lui.
Aveti idee cam in cat timp ar trebui sa fie eliberat un permis de sedere?
Am citit si conditiile reintregirii de familie insa mama mea nu poate aplica ptr ca nu are un domiciliu stabil aici in Romania.
Va multumesc inca odata, o zi minunata si sarbatori fericite!
E foarte bine ca s-au casatorit in fata autoritatilor romane, a evitat o gramada de formalitati pentru recunoasterea casatoriei. Nu trebuie sa mai faca nimic in tara, ambasada i-a eliberat certificat de casatorie romanesc.
In privinta permisului de sedere in Cipru, din pacate nu stiu care sunt conditiile acolo. Banuiesc ca lipsa locului de munca ingreuneaza procedura.
O solutie ar putea fi sa isi gaseasca mama dvs. de lucru in tara iar apoi sa incepeti procedura pentru aducerea dumnealui aici.