avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea salariatei revenite din concediu crestere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea salariatei revenite din concediu crestere copil

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: salariata X a intrat in concediu crestere copil in anul 2010, concediu pe care l-a prelungit anual pana in 2016 intrucat copilul a avut o problema de sanatate. In anul 2012 postul sau s-a desfiintat prin inchiderea punctului de lucru unde functiona. In firma nu exista un post similar. Salariata trebuie sa se intoarca la serviciu, insa postul sau nu mai exista. O pot concedia pentru motive care nu tin de persoana salariatului?
Va rog, procedura si baza legala.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:53, 15 Februarie 2016
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CCC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.

3. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

4. OUG 111/2010
art.26
1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
.....
Multumesc pentru raspuns. Insa, asa cum am precizat, firma a inchis punctul de lucru unde functiona salariata si nu are disponibil un loc de munca echivalent. Precizez ca este vorba despre o firma mica cu 14 salariati in total. Nu putem crea un loc de munca si nu putem plati o persoana degeaba. Care este solutia in aceasta situatie?
Solutia corecta este cea mentionata mai sus, insa dvs puteti s-o concediati , iar apoi instanta - daca se va ajunge aici - va constata sau nu legalitatea deciziei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este procedura pentru desfiintarea unui post ? Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul in care firma este in restructurare si s-a luat decizia sa se reduca o parte din posturi, care este procedura de urmat? Mai trebuie ... (vezi toată discuția)
Angajat revenire ccc MikePort MikePort Buna, Se da urmatoarea situatie: O angajata a unei firme intra in concediu crestere copil de 1 an, urmand ca la revenire sa primeasca stimulent de insertie ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa ccc pentru tatal copilului utilizator86 utilizator86 Buna ziua. Sotul meu va intra in concediu crestere copil pentru o luna. Va rog frumos sa-mi spuneti daca patronul lui are dreptul sa-l concedieze dupa ce se ... (vezi toată discuția)