avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este procedura pentru desfiintarea unui post ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este procedura pentru desfiintarea unui post ?

Buna ziua!

In cazul in care firma este in restructurare si s-a luat decizia sa se reduca o parte din posturi, care este procedura de urmat? Mai trebuie intocmite si alte documente inafara de decizia de incetare a contractului pentru persoana a carui post a fost redus?

Dar in cazul in care a fost redus postul unei angajate care trebuie sa se intoarca din concediu de crestere al copilului, este posibil sa incheiem contractului in Art. 65 (1) imediat dupa ce se intoarce?!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:22, 11 Septembrie 2014
1. Pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- emitere si eliberare adeverintei de vechime si adeverintei de somaj.
- completarea si transmiterea incetarii c.i.m. in REVISAL la data incetarii c.i.m.

2. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

3. Asadar, salariata are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului salariatei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a o primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

4. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
Interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma \" cu pana la 6 luni\" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
In cazul salariatei revenite din CCC, a carui post va fi desfiintat, noi ii vom oferi un alt post in firma cu beneficii similare celui desfiintat.

In cazul in care angajata refuza postul oferit, dar se afla in perioada de 6 luni (conform Art. 25 alin (3) din OUG 111/2010) este legal sa i se desfaca CIM cu articolul 65 alin 2 din Codul Muncii?
Daca legea prevede o interdictie a concedierii cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC, nu putem vorbi despre emiterea unei decizii de disponibilizare, decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Legalitatea sau nelegalitatea unei astfel de decizii o constata instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din cic mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce se intampla in cazul in care la revenirea din CIC postul meu nu mai este disponibil ( este alta persoana angajata ). ... (vezi toată discuția)
Incetare cmi dupa revenirea din ccc Nkl Nkl As vrea sa stiu cat timp este \\"obligat\\" angajatorul sa mentina un angajat dupa intoarcerea din concediu crestere copil. Conform legii inteleg ca pana la 6 ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din concediu crestere copil Adriana2000_2012 Adriana2000_2012 Buna ziua, In luna noiembrie as vrea sa ma intorc la serviciu dupa concediu de crestere copil de pana la 1 an, insa, din cate am auzit, seful vrea sa ma ... (vezi toată discuția)