avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

Buna seara, fiul meu a avut o problema medicala, o entorsa la genunchi, nu a avut ghips, insa are de la spitalul de urgenta tratament si recomandare de repaus 8 zile.
De la angajator i s-a zis ca adeverinta cum ca nu a beneficiat de concediu medical in ultimile 12 luni o va ridica personal, iar cand s-a putut duce personal si la munca si apoi la medic, nu i-a dat concediu pt ca i s-a zis ca trebuia anuntat din vreme.
De la medicul de familie i-a dat trimitere la ortoped, dar nici acesta nu i-a dat concediu medical.
Ce prevede legea in astfel de cazuri?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:04, 22 Februarie 2016
Legea prevede ca certificatele medicale se elibereaza la data consultarii de catre medic.
Cu recomandarea primita de la urgenta, trebuia sunat medicul de familie si solicitat concediul medical. Puteati merge dvs. sau altcineva din familie dupa documente.
Angajatorul nu putea sa fie atat de absurd sa nu dea adeverinta unui membru de familie, mai ales ca angajatul era in imposibilitate de deplasare. Si daca era internat?
Acum nu mai poate medicul de familie sa elibereze vreun certificat medical, dupa atatea zile.
Rezolvati cumva cu angajatorul absenta fiului de la serviciu (eventual un concediu de odihna).

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 17
(1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(2^1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordãrii nu poate fi mai mare decât data la care se terminã valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial».
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgenta medicala si concediul medical idhiticas idhiticas Buna ziua, tatal meu a avut o criza de tensiune vineri si a ajuns la urgenta. Are nevoie de concediu medical pe ziua respectiva si nu i s-a dat de la ... (vezi toată discuția)
Data acordarii unui concediu medical mihaela david mihaela david data acordarii unui medical , la externare, poate fi mai mare decat data ultimei zile de internare? mai clar : data acordarii medicalului ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical lulusca lulusca Bună ziua, Am următoarea problemă cu un salariat care are Concediu medical cod diagnostic 581. A început Concediu medical pe data de [b]24.09.2013[/b] ... (vezi toată discuția)