avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Urgenta medicala si concediul medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Urgenta medicala si concediul medical


Buna ziua, tatal meu a avut o criza de tensiune vineri si a ajuns la urgenta. Are nevoie de concediu medical pe ziua respectiva si nu i s-a dat de la urgente ci i s-a spus sa mearga luni la medicul de familie. Poate medicul de familie sa ii dea concediu medical pe ziua de vineri 13. 09 adica retrospectiv daca a fost vorba de o urgenta medicala?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:27, 14 Septembrie 2013
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 17. - (1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.

(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical “în continuare”.

(2.1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordãrii nu poate fi mai mare decât data la care se terminã valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.

(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial».

(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:

a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.
...

Art. 19. - La camera de gardã a spitalului se pot elibera certificate de concediu medical în caz de urgenţe medico-chirurgicale neinternate, numai de cãtre medicii de specialitate.

2. - Din cele de mai sus reiese ca medicul de la urgente putea sa-i elibereze certificatul medical numai daca era medic specialist.
- Cu recomandarea de la medicul de garda tatal dvs. trebuie sa mearga ma medicul de familie sa-i elibereze certificatul medical.
- Cred ca poate sa-i elibereze certificatul medical retroactiv in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical bodhisattva bodhisattva Buna seara, fiul meu a avut o problema medicala, o entorsa la genunchi, nu a avut ghips, insa are de la spitalul de urgenta tratament si recomandare de repaus ... (vezi toată discuția)
Lamuriri concediu medical cod 01 lilid lilid Buna ziua, Un angajat a adus un concediu medical avand codul de indemnizatie 01 (eliberat de dr familie). la data acordarii este 28.01.15, iar la data ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical lulusca lulusca Bună ziua, Am următoarea problemă cu un salariat care are Concediu medical cod diagnostic 581. A început Concediu medical pe data de [b]24.09.2013[/b] ... (vezi toată discuția)