avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren intravilan - retrageri obligatorii prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren intravilan - retrageri obligatorii prin certificatul de urbanism

Buna ziua,

Tocmai ce-am scos de la primărie un certificat de urbanism pentru un teren intravilan pe care vreau sa construiesc o casa.

Pe acest certificat, imi apare ca trebuie sa ma retrag cu o anumita distanta fata de drum. Ok pana aici.

Problema e ca retragerea mi se pare cam mare si mai ales, ma obliga prin certificat sa cedez primariei suprafata retrasa, ceea ce nu mi se pare ok.

Mi-ati putea spune cine e factorul decizional in privinta asta, daca primaria decide retragerea sau altcineva (conform carei legi) si eventual cu cine as putea discuta, unde as putea contesta?

Ma va despagubi primaria pentru suprafata pierduta? E totusi vorba de cateva mii de euro.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: NistorT , utilizator 14:00, 21 Martie 2016
va obliga la retragerea fata de drum cu constructia sau cu gardul???
pe ce motiv va solicita cedarea suprafetei in favoarea Primariei?! poate e o neintelegere.
Ma obliga atat cu gardul cat si cu constructia. La constructie se mai adauga 3m fata de gard.
In certificat nu e precizat niciun motiv pt care trebuie sa cedez terenul in favoarea primariei, suspectez doar ca motivul ar fi eventuale suprapuneri ale terenului peste drum; de ex stiu deja de cazuri unde terenul pica partial pe un drum existent...

E si cazul meu; am deschidere la doua drumuri, problema cu retragerea mare e la unul dintre drumuri, la cel de-al doilea mi-au dat o retragere de 4.5m din axul drumului, ceea ce-i acceptabil, doar ca limita mea de proprietate oricum pica fix in mijlocului drumului, intra cu aproape 3m in soseaua existenta si primaria probabil vrea sa rezolva problema, obligandu-ma sa le cedez bucata "disputata". Aici la drumul asta n-am nicio pretentie, la al doilea drum insa am o problema, nu vreau sa le cedez peste 100mp aiurea.

Asta-mi cer:
"Declaratie notariala din care sa reiasa ca proprietarul este de acord sa cedeze in domeniul public al com. xxxx terenul ramas in afara limitei reglementate."
Pai daca e asa ar trebui sa va despagubeasca cumva, probabil sau facut incurcaturi de impartire a terenurilor sau cand a fost construit drumul, pana acum au solicitat acea parcela de teren?? de cati ani aveti amplasat gardul pe acel hotar? sunt mai multe aspecte de urmarit si sa incercati o negociere cu Primaria.
Succes
Buna ziua.
Chiar m-ar ajuta FOARTE mult un sfat.

Zilele astea trebuie sa merg iar la primarie ca sa ma lamuresc cu ei, inainte de a demara constructia si de a le ceda terenul.

Inca o precizare: retragerea nu e data fata de drumul existent, ci fata de un sant ce imprejmuieste o padure, ceea ce nu mi se pare deloc ok.

Acel sant a fost sapat de ocolul silvic si cel mai probabil l-au sapat in jurul padurii, dar padurea se extinde natural, adica daca mai stau 1 an fara sa fac casa, se mai extinde padurea cativa metri si astia refac santul conform noii limite a padurii, adica peste terenul meu; e absurd.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute + lot, sau un lot unic care include si drumul? NistorT NistorT Buna ziua, Doresc sa achizitionez o parcela de teren dintr-un lot mai mare care urmeaza a fi parcelat. Am discutat cu proprietarul sa prevada un drum de ... (vezi toată discuția)
Prbleme cedare drum in administrare publica titidudu titidudu Intr-un cartier nou de case la periferia orasului avem un drum (alee) de approx 150 m constituit pe un drum de exploatare fânațe / drum de pamant, existent ... (vezi toată discuția)
Constructie casa fata de axul drumului privat cccir cccir Detin un teren cu doua deschideri, una la drum public, iar una a fost creata prin cedare de teren, pentru acces proprietari din spatele terenului meu. Eu am ... (vezi toată discuția)