avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute + lot, sau un lot unic care include ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute + lot, sau un lot unic care include si drumul?

Buna ziua,

Doresc sa achizitionez o parcela de teren dintr-un lot mai mare care urmeaza a fi parcelat.

Am discutat cu proprietarul sa prevada un drum de servitute care sa ne dea acces la drumul principal, iar acest drum de servitute ar deservi exclusiv lotul nostru.

Cand facem parcelarea, n-am putea include acest drum de servitute in parcela noastra si sa avem un singur numar cadastral care sa includa si parcela si drumul, in loc sa avem 2 entitati distincte, drum de servitute si parcela?

Ne-ar usura mult situatia, atat cu utilitatile cat si cu latimea drumului de servitute pt ca:
1. cei de la gaze nu vor sa ne faca un brasament individual pe acel drum de servitute si vor neaparat extindere de retea, adica 100 euro/ml si cum drumul de servitute are vreo 50 de metri...
2. drumul de servitute trebuie sa aiba minim 5m latime - conform primariei din localitate - ceea ce nu prea ne convine nici mie si nici vanzatorului, asa ca daca facem un drum de servitute neoficial de 3m, ne-ar fi mult mai ok tuturor.
3. ar usura parcelarea, pt ca in loc de 3 parcele+2 drumuri de servitute, am avea doar 3 parcele dintre care 2 inglobeaza caile de acces, iar a 3a parcela are oricum deschidere la drum - ar usura viata vanzatorului.

E ok sa procedam asa?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: NistorT , utilizator 12:48, 1 Septembrie 2015
Da, insa nu vad avantaje decat pentru vanzator si ma intreb daca nu el e cel care v-a propus asta.
Nu stiu daca va ia foc casa daca puteti sa plangeti dupa ea gandindu-va ca drumul ala de 5 metri v-ar fi ajutat...
Nu inteleg nici cum exact latimea de 3 metri plus 3 metri e mai mica decat 5 metri... insa inteleg ca fiecare plateste lotul intreg vanzatorului, or daca era drum de servitute cei 5 metri latime se plateau redus ori deloc...
in plus, extinderea de retea inseamna birocratie suplimentara si vreo cateva luni in plus pana trageti gazele, insa... la teava de 50 de metri, e posibil ca teava platita de dv. in exclusivitate sa fie peste jumatate din teava necesara extinderii... adica sa dea prost financiar. De asemenea, nu sunt sigura, insa cred ca nu aveti voie cu acces auto peste teava, deci va trebui sa fie supraterana, deci zid inrte drumurile de 3 metri sau asfapt care e de zedci de ori mai scump decat extinderea. Mai adaugati si costul platit suplimentar catre vanzator si cred ca veti plati multi bani in plus.

Asigurati-va ca intelegeti riscurile, rugati pe cineva sa se uite pe acte.
Multumesc pentru raspuns!

De propus eu as propune solutia asta, consider ca m-ar avantaja.

Cele doua drumuri de servitute n-ar fi vecine, deci nu se pot alipi sa facem 6 metri... doar eventual sa regandim parcelarea.

Parcela mai are deschidere la un drum public, nu este insa practicabil in momentul asta, nefiind amenajat, dar banuiesc ca la nevoie, pot intra pompierii pe-acolo, chiar daca e drum de pamant nebatatorit.

In cazul unei extinderi cel mai probabil o vom plati singuri si-ar veni 200 si ceva de mil vechi - asta informal comunicat de cei de la gaze, nu exclud sa ne ceara chiar mai mult cand va fi cazul si vom fi cumparat terenul, deci nu vom mai avea de ales.

Nu prea se potriveste cu tariful pe metru liniar comunicat de ei, de 100 de euro / ml, pt ca ar veni cam 7-8000 de euro, deci nu inteleg cum calculeaza ei. 200 de mil ar veni 4500 euro.

In cazul unui bransament individual, cu tarifele firmei, am calculat undeva cam la 125 mil vechi. Chiar si asa, tariful e ridicol, 130-150 de lei / ml pt o teava care costa 10 lei / m si o sapatura.... Alte firme iau chiar 30-50 de lei pt acelasi lucru.

Teava o putem trage pe gard ma gandesc, in cazul in care nu o putem trage subteran pe marginea drumului.

Cat despre pret, am convenit cu vanzatorul sa-i platim parcela in sine, fara drum de servitute, acum ca schimbam incadrarea drumului, zic eu ca vom cadea de acord sa ramanem la acelasi pret. Calculele privind loturile/drumurile de servitute si le-a facut proprietarul si tine f mult sa piarda cat mai putin teren cu drumurile de servitute. Daca mergem pe varianta drum de servitute de 5m, cel mai probabil va cere mai mult bani, iar 2m in plus pe o lungime de 50m = 2500 de euro daca mergem pe tariful standard al terenului.
Alta problema acum: cei de la primarie aparent nu considera drumul neamenajat ca fiind o cale oficiala de acces si cer ca fasia de 3m sa fie de 4m, ca si cum ar fi drum de servitute si trebuie sa respecte latimea minima legala a unui drum de servitute... desi le-am explicat clar ca nu e drum, ci parte integranta a terenului.

Schita ar fi asta - [ link extern ]

Cadastristul e intrigat, zice ca i se pare abuziv ce fac astia de la primarie si ca-n celelalte localitati prin care lucreaza de regula, n-a intalnit situatii de genul asta, sa-ti ceara 4m, ca accepta fara greturi 3m si asta pt un drum de servitute, ceea ce la noi nu e cazul si nu inteleg de ce nu-i suficienta deschiderea la drumul neamenajat.

Vanzatorul evident ca mi-a zis deja ca e cazul sa rediscutam pretul, pt ca "pierde" 50mp.
Ajutati-ma va rog cu un raspuns; vad in certificatul de urbanism urmatorul paragraf:

"Imprejmuirea se va amplasa 4.5m din ax drum Strada XXXXX si la 4m din limita cadastrala la DE367....."

E vorba de un teren cu deschidere la doua drumuri si ce nu inteleg e partea a doua. Aia 4m sunt fata de marginea drumului dinspre teren, sau fata de axul drumului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Construcție de locuință - 7ml din axul drumului cain2k cain2k Bună seara, Dețin un teren ce are deschidere de 16 ml la drumul sătesc. Pe o laterală, există o parcelă, cotă indiviză 1/4, de 4m lățime (pe ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute liliana2022 liliana2022 doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: suntem cativa proprietari care am cumparat unul in spatele celuilalt lasand un drum de servitude de 4m in ... (vezi toată discuția)
Drum infundat, si delimitari naghicalin naghicalin Buna ziua, Am achizitionat o parcela de teren care se gaseste la capatul unui drum infundat (drum privat de servitute a carui propritari sunt aproximativ ... (vezi toată discuția)