avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Curs valutar la factura proforma
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Curs valutar la factura proforma

Daca emit o proforma, la cursul din ziua emiterii si clientul imi plateste peste 3 zile, eu cand ii facturez factura fiscala, pastrez cursul de pe proforma sau cel din ziua emiterii? Exista o referire in codul fiscal?
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 08:47, 9 Martie 2016
Factura proforma este intocmita,de cele mai multe ori,in vederea platii anticipate a bunurilor,deci in avans. Odata platite,la data emiterii facturii fiscale,trebuie pastrata aceeasi valoare din proforma.
Asa as zice si eu, dar de regula in facturile fiscale cursul ar trebui sa fie cel anterior zilei in care se face factura, daca nu e stipulat altfel intr-un contract. Proforma nefiind un document contabil, practic fara niico insemnatate, nu stiu cum e corect
Dacă cel care a primit o factură „pro forma” se hotărăşte să achiziţioneze produsele oferite , el va putea plăti o asemenea factură cu condiţia:

1) livrării bunurilor şi/sau a prestării serviciilor înscrise în aceasta, şi

2) a emiterii unei facturi fiscale/comerciale, aceasta fiind adevărata factură admisă de lege în baza căreia se poate cere/efectua plata mărfurilor livrate şi/sau a serviciilor prestate.

Efectuarea plăţii de către cel care a primit o factură „pro forma” reprezintă un accept de începere şi de derulare a tranzacţiei comerciale, finalizat (a) cu livrarea de bunuri şi/sau prestarea de servicii, şi (b) cu întocmirea documentelor finale, după cum convin părţile implicate.

Aşa după cum ati arătat, factura pro forma nu este un document justificativ de înregistrare în contabilitate, în nicio condiţie şi sub nicio formă, nici în contabilitatea celui care a emiso, nici în contabilitatea celui care a primit-o.

Notele contabile se întocmesc numai pe baza situaţiilor de lucrări, a proceselor verbale sau a altor documente care atestă livrarea produselor, executarea lucrărilor şi/sau prestarea serviciilor respective, şi nu pe baza unei facturi pro forma primită. Daca dupa emiterea facturii fiscale valoarea este semnificativ mai mare decat cea din proforma incasata si clientul nu mai plateste diferenta ? Ajungeti la litigii inutile. Cel mai bine ar fi ca in contractul incheiat intre parti sa se specifice faptul ca,dupa emiterea si incasarea intr-un termen rezonabil a proformei,factura fiscala sa fie de aceeasi valoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasare avans. este necesar factura? ade31 ade31 Buna ziua, Am incasat in banca un avans de la persoana fizica pentru constructia unei cabane. Firma noastra e platitoare de TVA. Este necesar sa fac factura ... (vezi toată discuția)
Avans prin op pe baza de factura proforma zeita_zeita zeita_zeita Buna ziua, Am o mica nelamurire in legatura cu un avansurile achitate prin OP in baza unei facturi proforme. Exemplu: 1. Suma Totala al serviciului: 440 ... (vezi toată discuția)