avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA incasare avans. este necesar factura?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

incasare avans. este necesar factura?

Buna ziua,

Am incasat in banca un avans de la persoana fizica pentru constructia unei cabane. Firma noastra e platitoare de TVA. Este necesar sa fac factura pentru acest avans? In caz afirmativ in cat timp pot emite factura? As dori si sa-mi indicati si o baza legislativa.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters210520 , utilizator 20:06, 20 Iulie 2011
O plata nu poate fi facuta decat daca este datorata !! Solicitarea platii se face printr-un document legal, care in cazul dvs este factura ! Nu face nimeni plati fara motiv! La incasarea venitului evidentiati si apoi virati pe destinatie TVA . Numai in cazul incasarii unei sume nedatorate de tert, puteti inregistra suma in Creditori in curs de lamurire !
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
ContSters210520, utilizator
@gigi47 O suma poate fi platita si in baza unei facturi proforme de ex.

@ade31 Emiteti factura de avans pentru suma incasata.
In cazul avansului colectati tva de la factura si puteti trece pe venituri la inchiderea finala a lucrarii.
Incasarea avansului 5121-419
5121-4427
factura finala o inregistrati la valoare totala din care stornati fact de avans intocmite
411-7xxx
411-4427
419-411 i cu val avansurilor primite
4427-411 cu val tva-ului colectat pana la factura finala.


Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
si baza legala

art. 155 cod fiscal
Facturarea
(1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.

@simonaoprica: va rog frumos sa exemplificati monografia dvs. cu sume orientative, pentru ca toata lumea sa inteleaga speta :)
de asemenea, va rog sa luati in considerare faptul ca factura finala a fost achitata de client tot prin banca. multumesc!
@simonaoprica
Definitia completa
Factura proforma
Definitie: Document emis de vanzator prin care specifica produsele ce se vor vinde, cu caracteristicile lor principale si pretul. Se emite unor cumparatori in urmatoarele scopuri: - pentru ca importatorul sa poata obtine de la banca valuta necesara; - pentru ca importatorul sa poata obtine licenta de import; - la cererea bancii pentru perfectarea unui credit documentar; - in cazul in care vama din tara importatorului cere o factura proforma consulara (vizata de consulatul tarii importatorului din tara exportatorului pentru certificarea originii marfii). Factura proforma nu este document de plata. Nu contine marcajele de expediere si trebuie sa mentioneze in clar denumirea "pro forma". In timp ce factura comerciala este o cerere de plata pentru marfurile livrate, factura proforma este o invitatie la cumparare, trimisa unui cumparator potential.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avasuri de la clienti sanducatanas sanducatanas Am un client care in contul unor viitoare livrari de marfuri mi-a virat prin banca o suma de bani sa zicem 10.000 lei.Cum inregistrez in contabilitate aceasta ... (vezi toată discuția)
Venituri in avans birta birta o incasare prin banca pentru firma constructii in decembrie 2009 poate fi operata in 472 fiind lucrari ce se vor executa in 2010 deci si cheltuielile se vor ... (vezi toată discuția)
Facturare tva avans incasat persoana fizica ungaria aroua_r aroua_r Buna ziua, Am incasat in februarie prin banca un avans de la un client, perosna fizica din Ungaria, pentru cazare in luna iulie afertenta anului 2012 in ... (vezi toată discuția)