avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil contract perioada ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil contract perioada determinata

Buna ziua ! Cum se procedeaza in cazul in care contractul de munca inceteaza la data de 31.06.2016 iar eu nasc la inceputul lunii iunie mai exact pe 4.06.2016. Nasc cand contractul este valabil. Imi afecteaza indemnizatia pentru cresterea copilului daca din iulie sa zicem sunt pe liber? Mentionez ca am cele 12 luni lucrate anterior nasterii copilului. Mai exista posibilitatea prelungirii contractului daca o sa fiu in prenatal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:34, 19 Septembrie 2018
1. Intrucat aveti c.i.m.pe durata determinata, acesta va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat, conform art.56 alin.1 lit. i C.mun, daca nu se prelungeste durata acestuia.
Prelungirea duratei c.i.m. se poate face si anterior datei de intrare in concediu de maternitate.

2. In acest caz, puteti sa va inscrieti la somaj.

3. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

4. Pe durata celor doua concedii , plata indemnizatiei de somaj este suspendata si se va relua la terminarea fiecaruia dintre cele doua concedii.

5. Concediile medicale , asa cum v-am spus anterior, suspenda plata indemnizatiei de somaj, Altfel spus, durata perioadei se somaj se prelungeste cu durata concediilor medicale.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

Multumesc pentru raspuns ! Sa inteleg ca daca am cotizat inainte sa expire, tot trebuie sa ajung la somaj? Nu iau pur si simplu indemnizatia calculata dupa salariul de la munca?
1. Nu este obligatoriu sa va inregistrati la Agentia de Somaj.

2. Ca sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie sa suspendati sau sa incetati contractul individual de munca (CIM).

3. Asadar veti beneficia de indemnizatie pentru CCC chiar daca nu va inregistrati la Agentia de Somaj.
Ioanaiulianawdee a scris:

... Nu iau pur si simplu indemnizatia calculata dupa salariul de la munca?


Pentru somaj, trebuie sa depuneti actele pentru a putea beneficia de acesta.
Si poate fi suspendat chiar si daca e determinat? Daca imi expira..este in regula. Ma intereseaza momentan sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil bazata pe salariul de la munca si apoi job ul.

Alte discuții în legătură

Sarcina si contract de munca pe perioada determinata! floryna04 floryna04 buna,siuatia mea este:insarcinata in 7 luni si jumatate,urmeaza sa intru in concediu prenatal in cateva zile,dar contractul de munca (care este pe perioada ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioda determinata soriauras soriauras copilul meu s-a nascut pe 01 03 2013 si vreau sa optez pentru concediu crestere copil numai ca eu am contract de munca pe perioada determinata si se termina pe ... (vezi toată discuția)
Contract pe perioada determinata incheiat in timpul sarcinii ism ism Buna ziua. Sunt angajata cu contract pe perioada determinata, pana in data de 01 Mai 2016. Acesta este cel de-al treilea contract pe perioada determinata, ... (vezi toată discuția)