avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil contract perioada ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil contract perioada determinata

Buna ziua ! Cum se procedeaza in cazul in care contractul de munca inceteaza la data de 31.06.2016 iar eu nasc la inceputul lunii iunie mai exact pe 4.06.2016. Nasc cand contractul este valabil. Imi afecteaza indemnizatia pentru cresterea copilului daca din iulie sa zicem sunt pe liber? Mentionez ca am cele 12 luni lucrate anterior nasterii copilului. Mai exista posibilitatea prelungirii contractului daca o sa fiu in prenatal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:34, 19 Septembrie 2018
Daca perioada de suspendare incepe inainte de expirarea perioadei c.i.m., atunci c.i.m. va fi suspendat, dupa care va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat.

art.49 C.mun.
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
....


Art. 56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Buna ziua , m.am angajat cu contract determinat de 4 luni ( am cele 12 luni lucrete din cele 24 ) pot intra in ccc ?
@ Florin gheorghe
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca mentionat in c.i.m. - norma intreaga sau timp partial.

art.2 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
....

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala). Asadar, poate beneficia de aceasta indemnizatie orice persoana care a realizat în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, in baza oricarui tip de c.i.m. indiferent de durata timpului de munca.

In speta, perioada in care ati lucrat cu timp partial nu va afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CCC

2. Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie: Poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului persoana căreia, din cauza restrângerii activităţii angajatorului, i s-a redus programul de lucru la două ore/zi şi salariul în mod corespunzător, pe o perioadă de 3 luni?

Solutie: Perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului este considerată perioadă asimilată în contextul OUG nr. 111/2010, care prevede la art. 2 alin. (5) lit. f) că cele douăsprezece luni de eligibilitate pot fi constituite integral şi din perioada în care persoana se află în întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivi legii. Totodată, şi o singură oră de activitate efectuată pe zi este suficientă pentru a asigura eligibilitatea la indemnizaţia pentru creşterea copilului. De asemenea, este necesară prezenţa la dosar a documentului de la angajator care să certifice măsurile luate de acesta, cum ar fi: reducerea programului de lucru, concedierea colectivă etc. Prin urmare, în situaţia în care angajatorul certifică prezenţa zilnică, iar în adeverinţa de venituri eliberată de acesta sunt precizate perioadele în care sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, inclusiv perioadele de şomaj tehnic, dacă acestea există, persoana este îndreptăţită să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina si contract de munca pe perioada determinata! floryna04 floryna04 buna,siuatia mea este:insarcinata in 7 luni si jumatate,urmeaza sa intru in concediu prenatal in cateva zile,dar contractul de munca (care este pe perioada ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioda determinata soriauras soriauras copilul meu s-a nascut pe 01 03 2013 si vreau sa optez pentru concediu crestere copil numai ca eu am contract de munca pe perioada determinata si se termina pe ... (vezi toată discuția)
Daca sunt insarcinata in 7 luni si se termina contractul de munca ce se intampla? lisandra90 lisandra90 Buna am si eu o mare nelamurire poate ma ajuta cineva. Sa zicem ca sunt insarcinata in 7 luni si peste 2 sapt se termina contractul de munca, eu avand in spate ... (vezi toată discuția)