avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu odihna
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu odihna

Conf. Codului muncii toti angajatii trebuie sa-si ia concediul de odihna.
Intrebare: Un angajat nu vrea concediul de odihna, poate sa refuze? Cum poate angajatorul sa-l determine sa mearga "fortat" in concediu de odihna neefectuat anul trecut? Angajatul ar trebui sa faca o cerere de concediu, dar refuza sa o faca.
P.S. Daca angajatorul l-ar ponta in concediu angajatul l-ar putea reclama mai tarziu si angajatorul n-ar avea dovada.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:43, 5 Aprilie 2016
basic a scris:

...
P.S. Daca angajatorul l-ar ponta in concediu angajatul l-ar putea reclama mai tarziu si angajatorul n-ar avea dovada.
Multumesc anticipat.


Angajatul nu poate fi obligat sa-si ia CO.

In speta, se pot sesiza insitutiile abilitate cu drept de control in domeniu (ITM, Inspectia Muncii, Politie, ANAF)
1. Din Codul muncii:

Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art. 148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.

(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Art. 149
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.


2. Deci Codul muncii prevede destule posibilitati ale angajatorului pentru a trimite pe salariat in concediu de odihna.

3. Nerespecatrea de catre salariat a prevederilor din Codul muncii, privitoare la concediul de odihna, poate fi prevazuta in Regulamentul intern al unitatii ca abatere disciplinara si sanctionata ca atare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)
Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)