avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat

cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:05, 21 Februarie 2010
Potrivit Codului muncii:
Art. 141. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Asadar, aveti dreptul sa beneficiati de CO aferent anului 2009 pana la sfarsitul anului 2010. Compensarea in bani pentru CO neefectuat se efectueaza numai in cazul incetarii contractului individual de munca. Daca a incetat CIM si nu s-a compensat baneste CO, aveti la dispozitie calea instantei de judecata.
Vin cu o completare la cele mentionate
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Art. 144. - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna jo_8715 jo_8715 O intrebare am si eu. :) Firma la care lucrez imi ofera 21 de zile lucratoare concediu de odihna, insa sunt angajata recent si am doar 18 zile pentru anul ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)