avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere solutie procuror
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere solutie procuror

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea speta:
Intr-o cauza penala am primit solutie de netrimitere in judecata, solutie pe care am contestat-o in termenul legal de 20 zile la prim procuror. Prim procurorul nu mi-a raspuns in termen de 20 zile, motiv pentru care am contestat solutia de netrimitere la judecatorie. La 3 zile dupa asta, am primit si solutia prim procurorului, bineinteles confirmand aceeasi solutie de netrimitere in judecata. Aceasta solutie, a prim procurorului nu am mai atacat-o la judecatorie in termenul legal de 20 zile.
La momentul actual, urmeaza sa am termen la judecatorie pentru contestatia initiala facuta. Cu siguranta se va invoca tardivitatea deoarece nu am fost in termen.
Ideea mea este urmatoarea. Conform art.338 ncpp, procurorul avea obligatia sa-mi raspunda in termen de 20 zile, lucru pe care nu l-a facut. Desi art.338 ncpp il obliga pe procuror sa raspunda in termen, art.340, alin.2 ncpp, ii permite procurorului sa depaseasca termenul de 20 zile. Practic cele doua articule se contrazic reciproc, ceea ce 338 obliga, 340 permite. Insa eu, ca si persoana fizica, nu am aceleasi drepturi si nu mi se permite sa depasesc in niciun fel termenele. Deci practic sunt discriminat!
Ca urmare a celor relatate ma gandesc sa sustin in instanta aceste aspecte si sa solicit admiterea plangerii impotriva solutie prim procurorului, peste termenul de 20 zile.
Va rog frumos daca ati mai intalnit o speta asemanatoare sau daca imi puteti da alte sfaturi sa ma ajutati. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: imihai76 , utilizator 14:33, 19 Aprilie 2016
Din descrierea dvs eu nu vad sa aveti probleme, avand in vedere ca prim-procurorul nu v-a raspuns la plangere in termenul de 20 de zile, v-ati adresat judecatorului de camera preliminara conf. art. 340 alin.2 c.p.p. Este perfect legal ce ati facut.
Da, m-am adresat judecatorului de camera preliminara atacand ordonanta procurorului de caz. Dar, ordonanta prim procurorului, care mi-a raspuns cu mult dupa cele 20 de zile, nu am mai atacat-o in termenul legal. Practic, ar fi trebuit sa depun plangere si impotriva acesteia la judecatorul de camera preliminara.
Nu trebuia, e suficent ce ati facut, obiectul plângerii prevăzute în art.340 C. proc. pen. îl constituie solutia de neurmarire sau netrimitere in judecata dată de procurorul de caz, nu ordonanta prin care procurorul ierarhic superior respinge plângerea.
Va multumesc mult pentru lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere prim procuror viorelv viorelv Am facut plangere impotriva solutiei de clasare la prim procuror ierarhic superior, in termen legal, dar au trecut 20 de zile si nu am primit raspuns, in ce ... (vezi toată discuția)
Ce cale să aleg: plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată sau urgentarea soluționării plângerii? Annddrei Annddrei Am făcut plângere în calitate de persoană vătămată împotriva măsurilor și actelor de neurmărire penală ( art. 336 și urmarea C.p.p. ) ale ... (vezi toată discuția)
Termen procedura penala plangere rezolutie liamic43 liamic43 Care este interpretarea termenelor , pentru plângere împotriva rezoluţiei prim procuror, conform NCPP, art.340-341? Acestea pot fi calculate cum erau ... (vezi toată discuția)