avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinaj

DACA SE CONVIETUIESTE IN CONCUBINAJ ,5 ANI DE ZILE ,CARE SANT DREPTURILE PARTILOR IN CAZ DE DESPARTIRE?
VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: ContSters76710 , utilizator 17:25, 11 August 2009
Daca nu au realizat nimic inpreuna...:-/
In cazul unei relatii de concubinaj, daca cei doi au achizitionat bunuri impreuna, in calitate de coproprietari, ei vor putea cere partajarea acestor bunuri, altfel ,daca bunurile au fost achizitionate doar de unul dintre concubini, iar celallt nu isi poate dovedi aportul financiar, este greu, sau chiar imposibil sa obtina ceva. Lucrurile stau diferit fata de casatorie, ubnde legea prezuma ca intreaga comunitate de bunuri a fost realizata cu contributia egala a celor 2 soti, iar in cazul unui partaj, ei nu pot intampina problemele intalnite dupa o relatie de concubinaj.
Poate reveniti si ne precizati ce bunuri (mobile sau imobile) au dobandit partile (concubinii) in cei 5 ani de convietuire si daca din aceasta relatie au rezultat copii.:tooth:
Pot exista bunuri proprietate comuna pe cote parti , in care fiecare copartas are individualizata o cota parte din dreptul de proprietate , sau bunuri proprietate exclusiva.

Daca , spre exemplu , unul din concubini a contribuit prin sume de bani la plata pretului unuia din bunurile proprii , va exista numai un drept de creanta ( existenta acestuia trebuind a fi sustinut de mijloace de proba).
Timpul scurs nu are relavanta(pot fi cinci sau mai multi ani de concubinaj ), bunurilor nu vor fi calificate , nicidecum, proprietate comuna in devalmasie.
Ultima modificare: Marți, 11 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
reveniti cu detalii . ce anume va intereseaza ?
daca de ex concubinul dvs a achizitionat sa spunem un imobil in perioada concubinajului, fara ca dvs sa contribuiti in vreun fel, acel imobil ii apartine in exclusivitate .
daca ati contribuit si dvs la achizitionarea imobilului respectiv , aveti un drept de creanta in privinta aportului banesc .

ceea ce va pot spune in principiu, este ca relatia de concubinaj nu este reglementata de legislatia romana .
iar bunurilor mobile si imobile dobandite in perioada concubinajului de catre concubini, nu li se aplica regimul juridic al bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei , deci nu se prezuma a fi bunuri dobandite in devalmasie .

Alte discuții în legătură

Concubinaj mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com buna ziua, as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am locuit in concubinaj 16 ani cu o persoana intr-un imobil care a fost cumparat in aceasta perioada, ... (vezi toată discuția)
Despre relatia de concubinaj virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in ... (vezi toată discuția)
Drepturi concubinaj Liulica Gina Liulica Gina Dupa un concubinaj de 20 ani (numai cununie religioasa) ce drepturi are sotul supravetuitor? (vezi toată discuția)