avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Facturi achitate si neintroduse
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Facturi achitate si neintroduse

Am efectuat reparatii la terasa blocului, le-am platit deoarece avem resurse financiare, fond de rulment si fond de reparatii. Nu am introdus insa facturile in lista curenta de plata deoarece inca mai aveam cheltuieli de incalzire aferente sezonului rece. As vrea sa stiu daca putem introduce facturile achitate deja, in lunile urmatoare, in listele de plata, astfel incat cheltuielile sa fie cumva echilibrate, distribuite uniform si in lunile in care intretinerea este mai scazuta, vara de exemplu.

Exista o regula privind introducerea in lista de plata a facturilor achitate, dar neintroduse ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
mic57, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:33, 8 Mai 2016
Atata timp cat executantul a fost platit din fondurile AP nu trebuie sa introduceti cheltuielile cu reparatiile in listele de plata.

Puteti reface fondul de reparatii in conformitate cu prevederile statutului, hotararilor AG si L230/2007.
Adica pur si simplu nu avem voie sa introducem facturile aferente reparatiilor in lista de plata? Este obligatorie descarcarea lor din fondul de reparatii?

De exemplu, reparatia terasei nu a fost prevazuta, pur si simplu a inceput sa curga apa prin tavan la ultimul nivel. Am facut sedinta de Comitet, de urgenta, am cerut oferte si intr-o saptamana, urmare a analizei a cinci oferte am si inceput lucrarea de reparatie.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
mic57, utilizator
Si fondul de reparatii pentru ce il utilizati?

Nu exista nicio prevedere legala de reintregire a fondului de reparatii cu sumele retrase si utilizate pentru reparatii.

Fondul de reparatii se completeaza lunar cu sumele stabilite in AG si nu prin reintregire cu sumele cheltuite pentru reparatii. Puteti majora contributia la fondul de reparatii dar numai prin hot AG.

Daca va scoateti bani dintr-un depozit ptr repararea casei, va refaceti depozitul cu aceeasi suma?:hm:

Fondul de reparatii nu s-a diminuat, am platit folosind disponibilitatile financiare ale asociatiei. Este vorba numai de modul de descarcare a facturilor. Daca apare o urgenta ce facem? Programam adunare generala, asteptam cateva luni pana ce strangem bani si apoi efectuam lucrarea? Intre timp proprietarul de la ultimul etaj, inundat, ce face?

Eu inteleg asa: adunarea generala a decis asupra unui fond de reparatii. Am strans acest fond in anii trecuti si banii i-am depus la CEC. Apoi, la fiecare situatie aparuta, o conducta sparta la subsol, o bucata de fatada care sta sa cada, o infiltratie prin terasa, am decis impreuna cu Comitetul efectuarea lucrarii corespunzatoare, am platit-o si apoi reintregim fondul de reparatii in lunile urmatoare, prin facturile achitate catre executanti. Eu inteleg ca fondul de reparatii decis de asociatie trebuie pastrat intact, tocmai pentru a sustine cheltuielile de reparatii, adica de fiecare data cand este folosit, urmeaza apoi a fi reintregit. Cred ca sa procedeaza niste oameni gospodari.

Dar, dincolo de consideratii personale, exista vreun impediment legal in descarcarea ulterioara a facturilor de reparatii si mentinerea fondului de reparatii la nivelul stabilit cu cativa ani in urma? Desigur, respectand repartizarea cheltuielilor in functie de cota indiviza a fiecaruia.
Puteti reintregi fondul de reparatii cum ati hotarat in AG.
Introducerea la plata a facturilor prin care ati platit reparatiile se justifica in cazul in care nu aveti constituit fond de reparatii sau acesta este insuficient.
Cele de mai sunt sunt doar o parere, pot exista si alte opinii in aceasta privinta. Nu ramane decat sa mai asteptam!:)

Alte discuții în legătură

Cheltuieli din fondul de rulment Almaris Almaris Buna ziua, Se pot cheltui bani din fondul de rulment pentru materiale de curatenie, stingatoare de incendiu, diverse consumabile? Dar pentru interventii de ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Fond rulment asociatie de proprietari christiank christiank Buna ziua.Am o intrebare legata de acest fond de rulment strans de cei de la asociatia de proprietari: este legal ca banii stransi sa fie folositi in scopul ... (vezi toată discuția)