avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Facturi achitate si neintroduse
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Facturi achitate si neintroduse

Am efectuat reparatii la terasa blocului, le-am platit deoarece avem resurse financiare, fond de rulment si fond de reparatii. Nu am introdus insa facturile in lista curenta de plata deoarece inca mai aveam cheltuieli de incalzire aferente sezonului rece. As vrea sa stiu daca putem introduce facturile achitate deja, in lunile urmatoare, in listele de plata, astfel incat cheltuielile sa fie cumva echilibrate, distribuite uniform si in lunile in care intretinerea este mai scazuta, vara de exemplu.

Exista o regula privind introducerea in lista de plata a facturilor achitate, dar neintroduse ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
mic57, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:33, 8 Mai 2016
Daca scopul dvoastra este sa lasati in "casa" aceleasi fonduri pe care le-ati preluat atunci cand ati fost ales nu inseamna ca ati fost un bun presedinte gospodar, este o opinie personala.

Rostul banilor din fondul de reparatii este acela de a fi folositi la reparatii si nu de a fi pastrati sau reconstituiti.

Fondul de reparatii nu se constituie pentru a fi utilizat in mod special pentru anumite lucrari ci pentru reparatii curente, accidentale sau de anvergura mai mare.

Frep poate fi reintregit prin contributiile lunare sau prin introducerea la plata a facturilor achitate din fond. Nu puteti folosi banii din fondul de rulment pentru reparatii.

Nu este ilegala reintregirea Frep prin introducerea in listele de plata odata sau esalonat a facturilor achitate dar trebuie aprobata in AG.

mic57 a scris:
As vrea sa stiu daca putem introduce facturile achitate deja, in lunile urmatoare, in listele de plata, astfel incat cheltuielile sa fie cumva echilibrate, distribuite uniform si in lunile in care intretinerea este mai scazuta, vara de exemplu.

Cred ca in mare s-a raspuns dar as mai face unele precizari.
Atunci cand facem o reparatie si achitam factura, trebuie ca suma sa o repartizam pe fiecare apartament imediat. Spun asta pentru ca repartizarea unei asemenea cheltuieli se face pe cota indiviza, adica fiecare apartament va avea de plata sume diferite in functie de suprafata utila si nu se imparte cheltuiala in mod egal tuturor. Repartizand pe o coloana separata in lista de plata suma cuvenita fiecaruia, atunci se vede clar diferenta, omul stie cat are de plata...
Apoi daca ati facut reparatia in martie si-ati achitat-o fara sa o repartizati pe apartamente, iar 1-2 proprieatri isi vand apartamentele in aprilie-mai, oa sa aveti probleme cu neafisarea datoriilor.
Asa ca e mult mai bine, asa cum ati fost sfatuit, sa repartizati toata cheltuiala odata si eventual sa instiintati ca suma se poate achita in 3-4 luni.

Ceea ce am spus este valabil indiferent ca aveti sau nu fond de reparatii. Important este ca aveti bani in banca sau in casa din care puteti achita factura.
Dar iata cum cred eu ca se lucreaza corect (asa procedam noi):
- daca repatizati cheltiala pe un tabel (nu pe lista de plata), fiecarui apartament in functie de suprafata utila, pe acelasi tabel, pe coloana urmatoare inregistrati fondul de reparatii al fiecarui apartament, iar pe a treia coloana inregistrati doar diferenta de plata ce o are fiecare. Unii vor avea de plata mai mult altii mai putin, in functie de cati bani a avut fiecare in fondul de reparatii si cat trebuie sa suporte din reparatia actuala. Unii poate nu au deloc fond de reparatii iar altii pot avea un fond mult mai mare decat ceea ce trebuie sa suporte din reparatie. Astfel pe lista de plata unii pot avea zero lei la plata acestei reparatii.
- daca nu vreti sa scadeti nimic din fondul de reparatii al fiecaruia, faceti aceeasi repartizare ca mai sus dor cu o singura coloana, o afisati pe lista de plata... Dar nu vada atunci rostul acelui fond de reparatii existent. Sunt de acord ca e bine sa avem fonduri de rulment si de reparatii indestulatoare si in permanenta dar asa cum lunar folosim fondul de rulment si-l completam luna prin incasari, tot asa atunci cand apare avaria, vom folosi banii faptic in casa sau banca, vom diminua fondurile de reparatii ale fiecaruia asa cum am aratat mai sus, iar pe parcurs completam treptat, atat cat se poate, aceste fonduri de reparatii.
Noi nu ne-am propus niciodata sa nu umblam la fondul de reparatii, ci l-am folosit ori de cate ori a fost nevoie si am acumulat mereu alte sume in acest fond, sume din plati direct pentru reparatii, din penalizari, din inchirieri, din exploatarea proprietatii comune, sponsorizari s.a.m.d. Si, in general, de la an la an, avem fonduri si disponibilitati banesti tot mai mari, repet, fara sa ne facem un scop din asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli din fondul de rulment Almaris Almaris Buna ziua, Se pot cheltui bani din fondul de rulment pentru materiale de curatenie, stingatoare de incendiu, diverse consumabile? Dar pentru interventii de ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Fond rulment asociatie de proprietari christiank christiank Buna ziua.Am o intrebare legata de acest fond de rulment strans de cei de la asociatia de proprietari: este legal ca banii stransi sa fie folositi in scopul ... (vezi toată discuția)