avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond Rulment Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond Rulment Asociatie de Proprietari

Buna ziua.Am o intrebare legata de acest fond de rulment strans de cei de la asociatia de proprietari: este legal ca banii stransi sa fie folositi in scopul premierii celor din comitet fara acordul proprietarilor ? sau se folosesc strict in cazul defectiunilor aparute in blocul respectiv?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:31, 29 Noiembrie 2012
1-In temeiul disp art 24 din HG nr 1588/2007
fondul de rulment se constituie in scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente

2-Defectiunile aparute in imobil se achita-conform norme in vigoare din fondul de reparatii,si nu de rulment

Fondul de rulment este constituit pentru achitarea in avans a facturilor de utilitati, a salariilor, a facturilor pentru reparatii curente, pana aceste cheltuieli sunt trecute in listele de plata si banii sunt recuperati de la proprietari.
Fondul de rulment inseamna o suma de bani depusa la asociatie de proprietari pentru a asigura acoperirea cheltuielilor asociatiei ce vor fi repartizate apoi pe lista de plata lunara.
Pe lista de plata se repartizeaza costul utilitatilor, al serviciilor, al cheltuielilor salariale (indemnizatii, salarii, premii, contributii la buget...), cheltuieli gospodaresti s.a.m.d.
Iar pana la incasarea sumelor repartizate pe lista de plata, aceste costuri se suporta din banii pe care-i are asociatia in contul bancar sau in casierie, bani ce inseamna fond de rulment sau bani din alte surse, din alte fonduri... Se folosesc si pentru remedierea defectiunilor, avariilor, a reparatiilor..., impreuna cu sumele existente in fondul de reparatii.

@christiank

Cred ca dv. intrebati de fondul de reparatii care, intr-adevar, este strans de proprietari pentru a se putea plati din el diferite lucrari de reparatii si cheltuieli administrative, fara ca aceste cheltuieli sa mai fie trecute pe lista de intretinere.

Daca la asta va referiti, comitetul executiv poate folosi acesti bani pentru orice cheltuiala administrativa, chiar si pentru premieri sporadice.

Premierile se pot decide in comitet fara ca locatarii sa fie intrebati deoarece comitetul are dreptul sa premieze pe cei care muncesc pentru asociatie.
HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.................
(5) Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin si adopta decizii asupra cuantumului salariilor, indemnizatiilor, remuneratiilor si al eventualelor premieri care se acorda personalului incadrat cu contract individual de munca sau in baza unei conventii civile de prestari de servicii, in limita bugetului aprobat de adunarea generala.


Aceste premieri se puteau lua din fondul de rulment si, ca orice cheltuiala curenta se repartiza pe liste si incasa imediat, marindu-va contributia lunara, dar reintregindu-se fondul de rulment, sau se poate lua din fondul de reparatii si in acest caz nu vi se mai repartiza pe liste, dar se micsora fondul de reparatii cu aceasta suma.

Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
elga50, moderator
Poate ca este nevoie sa fac o completare.
Pentru orice plata facuta de asociatie se iau bani din casierie sau/si din contul bancar. Este normal ca banii existenti in casa sau banca provin din fondul de rulment, fondul de reparatii si alte fonduri.
Dar chetuielile facute de asociatie in cursul lunii se repartizeaza pe lista de plata aferenta acelei luni si nu se diminuiaza fondul de rulment, ci se reface in acest mod.
Iar fondul de reparatii se micsoreaza numai cu sumele repartizate pe fiecare apartament ca si cota parte din valoarea reparatiilor efectuate in luna respectiva. In nici un caz nu se micsoreaza fondul de reparatii cu cote parti din cheltuielile administrative, salariale, premii efectuate de asociatie.
Trebuie facuta o distinctie intre plata si cheltuiala.
Plata se face din banii ce-i are asociatia (indiferent din ce fonduri) iar cheltuiala afecteaza (diminuiaza) fondul de reparatii numai daca se fac reparatii, afecteaza alte fondurile speciale constituite de asociatie daca se realizeaza cheltuiala pentru care au fost constituite aceste fonduri, dar nici o cheltuiala nu duce la diminuarea fondului de rulment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond rulment intretinere bloc brendissima brendissima Mai exista sau nu fond de rulment?Eu stiam ca in 2007 s-a decis ca nu mai este obligatoriu, ci optional, dar in acelasi timp s-a nascut foondul de reparatii. ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Pot folosi fondul de rulment la reparatii capitale ?? iulian odob iulian odob Buna ziua .Ma poate ajuta cineva referitor la fondul de rulment .?? Pot scoate din fondul de rulment bani sa repar subsolul blocului ??Stiu problema cu ... (vezi toată discuția)