Imi poate spune cineva care este termenul in care se accepta succesiunea?
Si daca are ceva daca un mostenitor nu merge la notar sa o accepte se considera ca a refuzat-o?
Dreptul de a succede se naste de drept în persoana succesibililor legali sau testamentari la moartea autorului lor, ope legis, fără a fi nevoie de o manifestare de voinţă din partea acestor moştenitori.
Persoanele care au dreptul de opţiune succesorală sunt: moştenitorii legali, în ordinea claselor, prin eliminare;
soţul supravieţuitor; moştenitorii testamentari; creditorii personali ai moştenitorilor legali sau testamentari (pe calea acţiunii oblice).
Acest drept se prescrie în termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii (de la data morţii defunctului).
Dacă acest drept nu a fost valorificat în acest interval de timp, sancţiunea aplicată este stingerea dreptului de a moşteni.
Acest drept cuprinde pentru succesibil trei posibilităţi:
- să accepte succesiunea pur şi simplu;
- să accepte succesiunea sub beneficiu de inventar;
- să renunţe la succesiune.
Acceptarea pură şi simplă poate fi voluntară:
- expresă - realizată printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată prin care declară că acceptă succesiunea adresat compartimentului CF din cadrul judecătoriei;
- tacită - rezultând din atitudinea succesibililului care, în termenul de 6 luni, face un act din care rezultă că acceptă succesiunea (ex.: succesibilul ia o parte din bunurile succesiunii, dispune printr-un act de un asemenea bun pe care-l înstrăinează, plăteşte datorii ale succesiunii, administrează o parte din bunurile succesiunii). Important este ca, din aceste acte, să rezulte voinţa neechivocă a succesibilului de a se comporta ca un succesor.
Succesiune
cristinaionescu
Buna ziua ,
Am o problema si va rog daca puteti sa ma ajutati printr-un raspuns . In anul 2002 tatal meu a decedat , moment in care s-a facut succesiunea . ... (vezi toată discuția)