avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozite locale
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozite locale

Succesiunea testamentară este succesiune legală în accepţiunea Cod Fiscal art. 252?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 01:59, 9 Iunie 2012
Succesiunea legala este cea care se face in virtutea legii, in cazul in care persoana decedata nu a lasat testament, a lasat testament dar acesta nu este valabil, a lasat testament valabil dar nu cuprinde cuprinde dispozitii referitoare la bunurile succesorale.

Succesiunea testamentara este cea care se face ca rezultat al vointei persoanei decedate, manifestate in timpul vietii si realizata prin una din formele de testamente prevazute de lege- (Codul Civil).

Prin urmare cel care dobandeste o cladire printr-un testament , care nu e urmat de un certificat de mostenitor, va plati impozit majorat pe acea cladire(daca nu este prima cladire si in functie de rang) .
În raspunsul dvs. aveti precizat urmatorul aspect "cladire dobandită printr-un testament , care nu e urmat de un certificat de mostenitor".
Eu am dobandit o cota parte dintr-o cladire prin testament urmat de un certificat de mostenitor ( în care se sepecifica ca mostenirea este testamentară) iar funcţionarii de la impozite si taxe locale considera ca aceasta succesiune nu este legala conform Cod Fiscal art. 252.
Cum sa procedez în aceasta situaţie?
Cu stima,
Oprea Vasile

In opinia mea, certificatul de mostenitor al dvs este legatar(pentru acea cota parte din cladire), nu legal.

Succesiunea legala este ceea ce se face in virtutea legii, succesiunea testamentara este ceea ce se face prin vointa decedatului exprimata in timpul vietii.
Dvs. ati mostenit o cota parte dintr-o cladire prin testament, adica prin vointa decedatului, nu prin efectul aplicarii legii.
Art. 252 lin. 2 prevede in mod expres ca nu intra sub incidenta majorarilor de impozit datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe cladirii, cei care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala, adica prin efectul legii.
In concluzie, in cazul dvs., in materia calculului impozitului pe care il datorati pentru cladirile aflate in proprietate, se va face aplicabilitate a prevederilor art. 252 alin. 1 Cod fiscal.

Exista doua notiuni: spiritul si litera legii
Completarea dvs, la succesiune legala, de "adica prin efectul legii" nu se regaseşte în codul civil- asta referitor la litera legii.
Referitor la spiritul legii - problema priveste explicarea diferentei intre cele doua succesiuni din punctul de vedere al beneficiarului si nu al autorului respectiv logica avută de legiuitor privind dobândirea proprietăţii. Si mostenirea legala şi mostenirea testamentara nu reprezinta vointa mostenitorului

Alte discuții în legătură

Succesiune legala milica68 milica68 As vrea sa ma lamuresc intr-o problema. In oug nr.59/2010 se precizeaza art.1 ca nu platesc impozit majorat pentru cladiri cei care le-au dobandit prin ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri lumi007 lumi007 Buna seara, va rog sa-mi dati un raspuns daca este cu putinta. Daca eu si sotul meu avem in proprietate mai multe imobile ,una dintre ele la care vreau sa ... (vezi toată discuția)
Impozit pentru cea de a doua proprietate octavian70 octavian70 Buna ziua, Am mostenit o casa in 2010 prin testament, la care platesc impozit majorat(pentru cea de a doua proprietate), mentionez ca mai am o proprietate in ... (vezi toată discuția)