avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizare sau dobanda remuneratorie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizare sau dobanda remuneratorie

Buna ziua,

Asociatie de proprietari castiga cu sentinta definitiva un proces cu un proprietar ce a refuzat sa plateasca cota parte de la reabilitarea termica a blocului.
Sentinta este: ..... in baza art.3 din OG nr.13/20011 privind dobanda legala ..., precum si pentru reglemenatrea unor masuri finaciar fiscale, instanta va obliga paratul la plata dobanzii legale aferent debitului restant, incepand cu data scadentei - martie 2014 - si pana la efectuarea platii efective. Pentru aceste motive in numele legii hotaraste: Admite cererea formulata ... obliga paratul la plata ... sumei de 3292.49 lei reprezentand cota parte datorata pentru reabilitarea termica .... cu dobanda legala aferenta debitului restanta calculata din data de martie 2014 si pana la achitarea integrala a debitului ....

Dobanda asta este fff mica (463.56 lei) fata de penalizarile (3904 lei) care Asociatia le-a calculat conform art. 49 din legea 230/2007.
Care este suma ce trebuie platita de parat? De ce nu putem aplica suma rezultata din penalizarile aplicate de asociatie?
Cel mai recent răspuns: silviu1975 , utilizator 15:15, 13 Mai 2016
Nu se poate raspunde la intrebarea care este suma ce trebuie platita de parat,in conditiile in care instanta a dispus ca acesta sa suporte inclusiv dobanda aferent debitului de la data scadentei=martie 2014 pana la efectuarea platii efective pe care nimeni in afara debitorului,poate nici acesta ,nu poate sa o precizeze cu certitudine
De ce nu putem aplica suma rezultata din penalizarile aplicate de asociatie?

Asociatia de proprietari cu scopul recuperarii sumei cu tiltu de restanta a formulat actiune impotriva debitorului in instanta,care in final a dispus hotarare definitiva care trebuie respectata intocmai,urmand ca asociatia sa desfasoare demersuri pentru recuperare sume dispuse de instanta,inclusiv prin demararea procedurii de executare silita a debitorului
multumesc de raspuns dar tot nu imi este clar: debitul initial era de 3292.49 lei, in Martie 2014. Pentru recuperarea acestuia, Asociatia a deschis proces castigat cu hotarare definitiva. Din sentinta se intelege ca avem de recuperat debitul + dobanda remuneratorie specifica OG 13/2011. Nu sunt mentionate in sentinta nsi penaliatile de 0.2% conform legii 230/2007.
Sa intelegem ca Asociatia are de recuperat doar 3292.49 + dobanda remuneratoie laplicata din Martie 2014 si pana astazi?
multumesc
Referitor la recuperare penalitati,
instanta va obliga paratul la plata dobanzii legale aferent debitului restant, incepand cu data scadentei - martie 2014 - si pana la efectuarea platii efective.

In lipsa informatiilor concrete, a cererilor formulate de catre asociatie catre instanta,daca au fost solicita te inclusiv penalitatile,exista o hotarare judecatoreasca care a dispus recuperare debit principal +dobanda aferenta din martie 2014 pana la data efectiva a platii
Despre penalitati...fie acestea nu au fost solicitate de catre asociatia de proprietari,fie instanta de judecata din eroare a omis sa se pronunte si asupra cererii accesorii
Asociatia de proprietari nu a avut reprezentant la dezbaterile din instanta ?
Verificati respondabil actiunea adresata instantei de judecata si daca prin cerere accesorie s-a solicitat obligarea rau platnicului la plata penalitatilor,verificati incheierile de sedinta si daca a fost dispusa recuperarea penalitatilor,adresati cerere de indreptare eroare materiala catre instanta de judecata,sau daca a fost adresata cerere de recuperare penalitati dar instanta nu s-a pronuntat -formulati cerere in consecinta
silviu1975 a scris:
.. debitul initial era de 3292.49 lei, in Martie 2014.

In cererea initiala cand ati actionat in judecata acest restantier, trebuia sa solicitati instantei sa-l oblige la plata sumei de 3292,49 lei restante plus 2000-3000 lei penalizari. Sigur ca aceste sume se cer avand in dosar listele de plata si alte documente prin care sa convingeti judecatorul ca suma solicitata este corecta.
Ati cerut in instanta penalizarile, clar, calculate luna de luna si total?

Verificand acum cererea, am vazut ca nu s-au cerut penalizari deoarece la aceea data doar ce trecusera cele 50 de zile (20 + 30). S-a cerut, citez: "....plata sumei de 3292.49 ........ si plata dobanzii legale aferente debitului restant ....". S-a obtinut, citez: "...Admite cererea formulata ... obliga paratul la plata ... sumei de 3292.49 lei reprezentand cota parte datorata pentru reabilitarea termica .... cu dobanda legala aferenta debitului restanta calculata din data de martie 2014 si pana la achitarea integrala a debitului ....."

Am gasit pe internet un calculator pentru aceasta dobanda, cf. art.3 OG 13/2011. Acest articol contine 3 alineate, calculatorul oferind 3 tipuri de dobanzi:
- Dobanda legala remuneratorie sau Dobanda de referinta BNR sau Dobanda de politica monetara
- Dobanda legala penalizatoare standard conform art. 3 alin. 2 (este dob. remuneratorie+4%)
- Dobanda legala penalizatoare pentru raporturi intre profesionisti - art 3 alin 21 este dob. remuneratorie+8%)

Art. 3 (1)Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.
(2)Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale.
(21)În raporturile dintre profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, dobânda legală penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 8 puncte procentuale.
(3)În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, rata dobânzii legale se stabileşte potrivit prevederilor alin. (1), respectiv alin. (2), diminuat cu 20%. [NOTA: Calculatorul nu calculeaza automat aceasta valoare. Va rugam sa scadeti dvs. 20% din rezultat, daca sunteti sub incidenta acestui alineat]
(4)Nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României, ori de câte ori nivelul ratei dobânzii de politică monetară se va modifica.

Care din cele 3 tipuri de dobanzi se aplica in cazul nostru, considerand textul sentintei?
Proprietarul respectiv cere acum asociatiei un calcul al acestei dabanzi facut de un "contabil expert" .... care ne va costa bani. Nu ar fi mai ok pentru Asociatie daca am cere unui executor judecatoresc, executarea sentintei? Cum ar trebui sa procedam.

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Restituire imprumut in transe eugen82 eugen82 Cu mai bine de un an in urma am imprumutat pe cineva cu suma de 10.000 euro pentru 3 luni. Am redactat in scris un act. I-am dat numarul meu de cont in ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca cristian.turturean cristian.turturean buna ziua. instanta de judecata a decis ca fostul angajator sa plateasca drepturile salariale restante in suma de 1.000 lei actualizata cu coeficientul de ... (vezi toată discuția)
Executare silita - dobanzi penalizatoare lestat lestat Buna ziua ! As vrea adresez si eu o intrebare legat de situatia mea. am contractat in cursul anului 2013 un credit ipotecar de 9000 euro la o institutie ... (vezi toată discuția)