avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Dobanda legala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Dobanda legala

Printr-o hotarare judecatoreasca am fost obligat sa returnez o suma de 13377,85 lei nedatorata si incasata de mine la data de 15.06.2012 in urma unei executari silite intr-un proces cu angajatorul.
Instanta a mai stabilit sa platesc si dobanda legala de la data de mai sus pana la data returnarii sumei.
Eu vreau sa returnez cat mai repede suma, pentru a evita executarea silita care implica cheltuieli suplimentare, dar nu stiu cum sa calculez aceasta dobanda.
Va rog daca ma puteti ajuta !
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 21:06, 3 Iunie 2013
Daca nu este specificata in hotarare, sa ia in calcul dobanda de referinta a BNR-ului la acea data, conform OG 13/2011-privind dobanda legala remuneratorie......
Pai conform OG 13/2011:

Art. 3. - (1) Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei
(2) Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale
(3) In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, in sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, rata dobanzii legale se stabileste potrivit prevederilor alin. (1), respectiv alin. (2), diminuat cu 20%
(4) Nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin grija Bancii Nationale a Romaniei, ori de cate ori nivelul ratei dobanzii de politica monetara se va modifica.

nu ma pot incadra la dobanda de referinta a BNR diminuata cu 20% ?

Chiar nu-mi poate raspunde nimeni ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa scriem in contract(de servicii) la penalitati de intarziere 2% sau 1%/ zi iuliana2015 iuliana2015 cat trebuie sa scriem in contract la penalitati de intarziere 2% sau 1%/ zi conform noilor reglemetari fiscale si un temei legal as dori sa stiu.multumesc. (vezi toată discuția)
Aplicarea dobanzii legale bnr monica_foica monica_foica La calculu dobanzii legale se aplica 4 puncte procentuale la dobanda de referinta comunicata de BNR? Iar la persoanele fizice se scade din dobanda legala+4% , ... (vezi toată discuția)
Mod de calcul dobanda legala inlineasofa inlineasofa Cat este acum si cum se calculeaza dobanda legala pentru neplata la scadenta a creante de la un client conform unui contract de cumparare-vanzare marfa? ... (vezi toată discuția)