avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna ziua,
Sunt angajat la o firma din luna octombrie 2015, initial am avut contract pe o luna de zile, pe urma mi s-a facut contrat pe perioada nedeterminata. Saptamana trecuta (10 mai 2016) am aflat ca urmeaza sa fiu concediat. As dori sa stiu ce trebuie sa contina o decizie de concediere si sub ce motiv as putea sa fiu concediat si daca pot luat ajutor de somaj.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CriN05 , utilizator 09:07, 16 Mai 2016
Daca urmeaza sa fiti concediat disciplinar, atunci, sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Daca este sa fiti concediat pentru desfiintarea postului, atunci in decizie se vor mentiona:
a) motivele in fapt si in drept care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64 C.mun.
e) termenul in care poate fi contestata
f) instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 64 C.mun.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
CriN05 a scris:

.... si sub ce motiv as putea sa fiu concediat si daca pot luat ajutor de somaj.
Multumesc.


Art. 17 din Legea 76/2002 :
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie, prin desfacere disciplinara a c.i.m. etc. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj, intrucat acestea sunt considerate motive imputabile salariatului.
Multumesc pentru informatii. Mai am o singura intrebare legata de decizia de concediiere. Daca decezia de concediere nu respecta punctele de mai sus sau este incompleta am dreptul sa refuz sa semnez?
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2016
CriN05, utilizator
Daca refuzati s-o promiti, atunci exista posibilitate sa va fie comunicata prin posta sau prin alte mijloace de comunicare.

Lipsa unora din elementele mentionate de mine mai sus poate duce la nulitatea absoluta a deciziei de concediere.
Dar alt document care nu este decizie de concerie, gen notificare de preaviz, etc. Intreb deoarece cand am aflat ca o sa fiu concediat, am spus ca iau in calcul si posibilitatea somajului, iar angajatorul a spus spus ca "nu poatea sa ma dea afara cu somaj pentru ca trebuie sa desfinteze postul si 12 luni nu mai poatea angaja pe nimeni pe acest post". Si doream sa stiu ce pot face in situatia aceasta.

Alte discuții în legătură

Concediere chance1 chance1 Buna ziua! Lucrez la o firma de cablaje electrice pentru masini de 7 ani. Acum cateva saptamani mi s-a desfintat postul si lucrez pe banda(nu stiu daca stiti ... (vezi toată discuția)
Șanse câștigare proces Chirila_G Chirila_G Bună ziua! Ce șanse am sa câștig procesul cu firma care a desființat postul meu de lucru? Mulțumesc mult anticipat pentru un răspuns urgent! (vezi toată discuția)
Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)