avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii

Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii?
Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
e) în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii;


Poate sa i se incheie contractul individual de munca unei persoane care a lucrat un an de zile pe postul respectiv in baza art 61 lit D din codul muncii?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:22, 31 August 2018
Daca de-a lungul acelui an au existat referate pentru neindeplinirea corespunzatoare a sarcinilor de serviciu, daca la evaluari nu a obtinut punctaj satisfacator, atunci se poate, daca nu exista acestea este greu de demonstrat ca angajatul nu corespunde.
dar beneficiaza de somaj?

Multumesc!
da...beneficiaza de somaj, deoarece nu este vina angajatului ca nu corespunde profesional.
lorelayold76 a scris:

da...beneficiaza de somaj, deoarece nu este vina angajatului ca nu corespunde profesional.


cunosti cazuri sau e doar o parere?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2010
bicaallin, utilizator
Pentru concediere pentru necorespundere profesionala se beneficiaza de somaj, daca exista stagiu necesar.

Alte discuții în legătură

Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)
Concedieri werepairit werepairit Buna ziua, Cum ma sfatuiti sa procedez, abordand calea cea mai sigura legal, pentru concedierea unor persoane care nu mai performeaza la nivelul ... (vezi toată discuția)