avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare diurna

In cazul in care angajatilor li se deconteaza transportul,cazarea si masa in delegatie mai trebuie acordata diurna si in bani in limita plafonului neimpozabil sau putem opta doar pentru decontarea mesei fara a mai acorda bani?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:29, 20 Mai 2016
Cuantumul diurnei legiferat este pentru a acoperi cheltuielile cu mancarea si nu poate depasi 2,5ori nivelul reglementat(17lei)/zi diurna. Ori decontati masa, pe baza facturii/bon fiscal , care poate fi mai mica decat limita stabilita sau mai mare, caz in care diferenta se impoziteaza salariatului, ori ii decontati doar plafonul de diurna legal fara a fi nevoie sa va aduca documente justificative.
art.44 alin.2 C.mun.: Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Prin urmare, potrivit Codului Muncii, acordarea diurnei nu este conditionata de cheltuielile de masa.
"Daca se acorda salariatul atat diurna cat si decontarea cheltuilelilor cu masa, pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale, toate aceste cheltuieli nu trebuie sa depaseasca limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
De asemenea, daca se acorda numai masa sau numai diurna, pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale aceste cheltuieli nu trebuie sa depaseasca limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice."Autor: Irina Dumitrescu | expert contabil, editor PortalContabilitate.ro
Parerea unui expert contabil nu constituie izvor de drept.
OK, va sustin ce ati argumentat, dar trebuie coroborate ambele!.Nici "parerile" celor de la ANAF nu sunt izvoare de drept si cu ele ne luptam noi.Cu atat mai mult HG 518/95 care reglementeaza deplasarile externe, are la definitia diurnei : a) o sumă zilnică, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrana..Asteptam si alte interpretari din practica consultantilor fiscali/juristilor.

Alte discuții în legătură

Diurna externa AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, va rog frumos sa imi raspundeti daca e posibil la urmatoarea intrebare: daca o unitate decide sa acorde 35Euro/zi diurna externa, iar in cazul in ... (vezi toată discuția)
Drepturi diurna pentru deplasare in exteriorul tari. tanasiecristian tanasiecristian Buna ziua.am avut contract de munca cu o firma de transport din Romania desfasurindu-mi activitatea pe teritoriul U.E. vreau sa intreb daca am dreptul la ... (vezi toată discuția)
indemnizație de delegare și alocație de cazare pentru sectorul privat începând cu 01.01.2019. mulțumesc. IAMANDI CRISTIAN IAMANDI CRISTIAN Va rog sa-mi spuneți (și baza legala) care este valoarea indemnizației de delegare și alocației de cazare pentru sectorul privat începând cu 01.01.2019, ... (vezi toată discuția)