avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere pe viata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere pe viata

Buna ziua,

as dori sa stiu daca in cazul unui tanar major cu diagnostic de parapareza spastica, (in cazul lui sunt afectate doar picioarele dar poate merge), cu liceul terminat si apt de a-si desfasura activitatea in anumite domenii fosta sotie poate solicita sotului pensie de intretinere pe viata avand in vedere afectiunea copilului. Mentionez ca tatal a platit pensie alimentara pe perioada studiilor si i-a platit inclusiv cei 4 ani de liceu deoarece forma de invatamant a fost privata. In acest moment tatal nu mai are posibilitati financiare,veniturile lui fiind foarte mici. Poate fi obligata actuala sotie a tatalui sa plateasca aceasta pensie?

Cu multumiri,

Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 20:58, 22 Mai 2016
Daca e sanatos mintal , nu e pus sub interdictie, tanarul e cel ce are capacitate procesuala activa, el e cel ce trebuie sa ceara, nu mama sa. Daca poate munci si eventual are si un venit social, tatal nu va putea fi obligat.
Tanarul este sanatos mintal, a terminat un liceu public privat. Este drept ca nu asimileaza informatiile cu atata usurinta ca si un tanar sanatos dar din orice punct de vedere este de nivel mediu.
A încercat sa se angajeze? Are vreun venit?
În orice caz, nu actuala sotie a tatălui va plăti.. iar în privința tatălui, rămâne de văzut dacă va fi obligat.
Pana sa îl oblige sau nu instanta, tatal ar trebui sa încerce sa îl ajute în vreun fel, pana la urma, nu e numai copilul maica-sii, ea de ce sa poată sa îl întrețină?
Din exterior lucrurile asa par, cu siguranta. Dar din pacate datele problemei sunt altele si nu fac subiectul acestui forum. Ca idee, acest tanar nu munceste tocmai pentru ca nu a fost crescut in acest sens. Cum nu a fost incurajat nici sa invete. A promovat cu bani toate examenele si a inteles ca poate trai ca un trantor deoarece restul sunt obligati sa-l intretina. Din pacate tatal nu a avut niciun cuvant de spus. Cei doi au divortat dupa 20 de ani in care el a bagat zeci de mii de EUR intr-o casa din care a plecat cu hainele dupa el deoarece fosta sotie s-a combinat cu seful ei. Sa achitat de toate obligatiile, acum are o noua familie si nu cred ca este normal sa intretina toata viata un adult care nici macar nu-si pune problema sa se angajeze undeva.
LDMUNTEANU a scris:

as dori sa stiu daca in cazul unui tanar major cu diagnostic de parapareza spastica, (in cazul lui sunt afectate doar picioarele dar poate merge), cu liceul terminat si apt de a-si desfasura activitatea in anumite domenii.

Dacă o comisie de expertiză a muncii nu la încadrat într-un grad de invaliditate 1 sau 2, care presupune pierderea capacității de muncă, nu are motiv să ceară prin instanță pensie de la părinți, și dacă o face i se va respinge în lipsa probatoriului reprezentat prin lipsa DECIZIEI MEDICALE de încadrare în grad de invaliditate, eliberat de Comisia de Expertiză a Muncii.

Dacă are recunoscută de către DGASPC (pentru adulții cu handicap), o dizabilitate cu grad GRAV sau ACCENTUAT, care este altceva decât invaliditatea(în unele cazuri pot fi conexate), are dreptul la indemnizație și multe alte facilități, scutiri de taxe locale, scutire de impozit pe salariu, transport urban gratuit..., și dreptul la muncă într-un domeniu care îi permite afecțiunea de care suferă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Mai 2016
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Persoanele incadrate in gradul 3 de invaliditate nu mai pot beneficia de grad de handicap accentuat? Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua, Am rugamintea de a ma ajuta cineva sa clarific urmatoarea problema. Am fost incadrata in gradul de handicap accentuat(martie 2011) data la care ... (vezi toată discuția)
Casa de pensii imi interzice cumulul pensiei cu salariu SC OCTCRIS IMPEX SRL SC OCTCRIS IMPEX SRL Sunt pensionat de boala prin pierderea totala a capacitati de munca gradul doi de si pot sa mai muncesc casa de pensii imi interzice sa cumulez pensia cu ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas oana9595 oana9595 Buna ziua. Am 20 de ani si tatal meu a decedat in urma cu 6 luni, nu mai sunt la scoala si as dori sa obtin o pensie de urmas. Am inteles ca pensia de urmas o ... (vezi toată discuția)