avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie vs. Concediu prenatal vs. ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie vs. Concediu prenatal vs. Incetare contract de munca

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarele situatii:
1. Sunt in concediu de ingrijire copil, acesta se incheie in iunie. Sunt insarcinata cu al doilea copil. Imi puteti va rog spune daca din iunie pot beneficia de stimulent de insertie si in acelasi timp si de concediu prenatal, sunt compatibile?
2. Firma la care sunt angajata face disponibilizari. Pentru a beneficia de salariile compensatorii ar fi necesar sa renunt la contractul de munca- cu acordul partilor. In aceste conditii, urmand sa nasc la o maternitate de stat, beneficiez, nemaiplatind asigurare medicala la data nasterii, de servicii medicale (nastere si supraveghere sarcina) gratuite? De asemenea, am auzit ca, fiind casatorita, am calitate de coasigurat (asigurare medicala la stat). Imi puteti confirma si mai ales ce demers este de facut pentru a "activa" aceasta calitate de coasigurat, in cazul in care renunt la contractul de munca ?
3. Conform noii legi - pentru al doilea copil se va calcula o noua indemnizatie sau ramane valoarea primei indemnizatii? Mentionez ca intre incheierea CIC 1 si nasterea celui de-al doilea copil ar urma sa realizez alte venituri. Si avantajos va fi probabil sa fie luate in considerare si aceste venituri in calculul indemnizatiei pentru al doilea copil.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreeadeear , utilizator 17:12, 3 Iunie 2016
Buna ziua,
Cand veti naste cel de al 2 lea copil?
Inteleg sa sarcina se apropie de termen, din moment ce va pregatiti de concediu prenatal, corect?

Puteti sa va intoarceti la serviciu, deci sa va reluati activitatea si veti beneficia de stimulentul de insertie si apoi sa aveti concediu medical cod 08 sarcina si lauzie (pre si post natal cum ii spuneti dvs).

Nu puteti fi concediata pentru ca sunteti insarcinata, deci nu aveti dreptul la plati compensatorii.
In momentul in care va veti depune dosarul pentru indemnizatie va vo fi luate in calcul veniturile inregistrate, atat cele salariale, cat si indemnizatia anterioara.
Da, sarcina se apropie de termen, pot intra in concediul prenatal cf legii. Stimulentul am vazut ca se acorda mamelor care obtin venituri (salariale). Daca optez pentru concediul fara plata de exemplu, se pare ca nu am dreptul sa primesc stimulent. De aceea am intrebat daca in cazul in care intru in prenatal am dreptul sa incasez si stimulent. Poate fi un caz special si as fi avut nevoie de o confirmare.

"In momentul in care va veti depune dosarul pentru indemnizatie va vor fi luate in calcul veniturile inregistrate, atat cele salariale, cat si indemnizatia anterioara. ". Aici as fi avut din nou nevoie de o confirmare: cf noii legi, daca sunt in perioada in care primesc stimulent iar copilul inca nu a implinit 2 ani (va fi cazul meu), am dreptul sa ma intorc in concediu ingrijire copil - cu indemnizatia fara acel plafon de 1200 lei. Intrebarea era, cand apare BB2, se calculeaza o noua indemnizatie sau raman pe valoarea primeia pana la 2 ani.
Dar din raspunsul dvs inteleg ca se depune un nou dosar si se recalculeaza. Cred ca e mai simplu asa, nu mai revin in CIC1, termenul pana la nastere e oricum foarte scurt. Voi intreba si la primarie, deocamdata dansii nu ofera un raspuns, pana la adoptarea normelor metodologice.

As avea totusi aceasta intrebare, in cazul in care nu mai sunt angajata, pot naste la o maternitate de stat? Nasterea este acoperita ca alte urgente? Din pacate nu am reusit sa obtin un raspuns la casa de asigurari de sanatate. Ar fi foarte util daca ma puteti indruma unde sa adresez o astfel de intrebare (telefonic sau in scris).

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru 2 copii Robert2014 Robert2014 Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie! Sotul este in ccc copil cu bb1. Acum am nascut din nou. Bb1 are 1 an si 2 luni. Eu vreau sa intru in cresterea ... (vezi toată discuția)
Prenatal alina102 alina102 buna ziua ,am si eu o intrebare la dvs sunt insarcinata in 5 luni jumate si sunt angajata incepand cu data de 09 septembrie 2013 iar data aproximativa cand voi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil dreams22 dreams22 Buna seara!Ma bucur enorm ca am dat de siteul dumneavoastra!Am si eu o inrebare!Am terminat somajul in data de 1.06.2012. In luna decembrie am ramas ... (vezi toată discuția)