avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pentru 2 copii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pentru 2 copii

Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie! Sotul este in ccc copil cu bb1. Acum am nascut din nou. Bb1 are 1 an si 2 luni. Eu vreau sa intru in cresterea copilului cu bb2 pana la doi ani.Si vreau sa mi se calculeze veniturile obtinute anterior nasterii bb2 iar pt bb1 vreau suplimentul de 600. Se poate?
2. cat timp eu sunt in concediu de maternitate sotul poate beneficia ide supliment de 600 ron?apoi sa intru eu in ccc cu ambii?
3. Daca eu intru in ccc cu bb2 iar sotul merge la munca i se da lui stimulent de 500 ron?
4.este adevarat ca daca eu intru cu bb1 in ccc pana face 2 ani ,cu bb2 voi avea tot 600 pana face 2ani chiar daca veniturile anterior nasterii copilului au fost mai mari.mi s a spus ca indwmnizatia nu mi se mai recalculeaza. am pornit cu 600 asa voi avea pana face bb2 2ani. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:08, 19 August 2014
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

2. - Dvs. veti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) pentru al doilea copil.
- Dupa ce se termina concediul de maternitate al dvs. sotul poate solicita cei 600 lei lunar (pe perioada de suprapunere, de cand se termina concediul de maternitate al dvs. si pana implineste primul copil 2 ani).
- Dupa aceea sotul poate solicita CCC2 in care va avea aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.

3. - Puteti sa solicitati si dvs. CCC2, dupa ce se termina concediul de maternitate.
- In acest caz vi se va calcula indemnizatia pentru CCC2 in functie de veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

4. - Nu se poate sa beneficiati amandoi, in acelasi timp, de indemnizatie pentru CCC, sau unul de indemnizatie si celalalt de stimulentul de insertie.
- Nu se poate sa beneficiati, in acelasi timp unul de indemnziatie pentru CCC1 si celalalt de indemnizatie pentru CCC2.

5. Daca mai doriti lamuriri sau o confirmare oficiala intrebati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
Am fost astazi la Agentia de plati si inspectie spciala din oras. Sotia nu mai merge la servici 2 ani. Ea vrea sa intre in ccc. Mi s.a spus ca timp de 4 luni cat este ea in maternitate mi se acorda supliment de 600 pt bb2. Se poate sau nu se poate acorda? Va intreb deoarece nu vreau sa am surpriza ca o data ce depun aceasta cerere sa o oblig pe sotie sa mearga la munca dupa cele 126 zile. Apoi se va face rocada. Ea intra cu bb1 in ccc si i se va da supliment pt bb2. Vreau sa va mai intreb cand bb1 face 2 ani cum se va calcula indemnizatia pt bb2? Va multumesc!
1.
Mi s.a spus ca timp de 4 luni cat este ea in maternitate mi se acorda supliment de 600 pt bb2.

- Daca asa vi s-a spus faceti cum vi s-a spus dar sa nu va puna sa restituiti banii.
- Mai bine le puneti intrebarea pe e-mail ca sa va raspunda si sa aveti un raspuns in scris de la AJPIS.

2. Daca in CCC2 intra sotia atunci se va calcula alta indemnizatie (85% din medica veniturilor medii din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, inclusiv luna nasterii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supliment pentru primul copil utilizator86 utilizator86 Buna ziua! Anul trecut am nascut bb1. Sotul a intrat in ccc. Eu m-am angajat. Anul acesta am nascut bb2. diferenta dintre ei este de 1an si 2 luni. Acum eu am ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie (500 lei pe luna) oanapopescu92 oanapopescu92 Am nascut anul trecut si o sa ma introc la magazin cand copilul are 10 luni ca sa iau banii aceia in plus - 5milioane pe luna. Eu o sa nasc iar in decembrie ... (vezi toată discuția)
Acordarea indemnizatiei pt al doilea copil mirabela_podoiu mirabela_podoiu Buna ziua! Intrebarea mea este legata de aplicarea noii legi a indemnizatiilor. Sunt momentant in CCC 2 ani pana pe data de 12/07/2016 si voi naste din nou ... (vezi toată discuția)