avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... incompatibilitate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

incompatibilitate

Buna ziua,

am si eu o intrebare fata de legea incompatibilitatii care nu mi se pare clara.

Sunt administratorul unei firme de salubrizare, firma de salubrizare care are contract de concesiune cu o primarie municipiu de oras din anul 2008 si care are exclusivitate pentru ridicarea deseurilor din acel oras.
Licitatia pentru contractul de concesiune a fost organizata de primaria orasului, orice modificare a contractului de concesiune o face consiliul local al orasului, orice modificare a tarifelor este supusa spre aprobare consiliul local.

Am candidat pentru consiliul judetean in anul 2016
Consiliul judetean si directiile din cadrul CJ au contracte de prestari servicii cu firma de salubrizare la care sunt administrator, contracte incheiate din anul 2008, repet fiind singura firma, pentru ridicarea deseurilor.
Consilul Judetean nu are nici o treaba cu contractul de concesiune.

Vroiam sa stiu daca sunt incompatibil deoarece in lege am gasit:

Art. 90. din legea 161/2003 (1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.

La acest articol se specifica ca nu pot incheia...cand nu pot incheia? Eu inteleg ca nu pot incheia in prezent, pe timpul mandatului....nu face trimitere la contracte incheiate in trecut. (teoretic ar fi trebuit sa zica nu pot avea, nu pot incheia)

Tot in aceasta lege la art. 92 aliniatul 1: Încălcarea dispoziţiilor art. 90 atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.

La acest articol se specifica ca incetarea mandatului se face la data incheierii contractelor...contractele sunt din 2008...practic eu inteleg din acest articol ca se refera la contractele care se incheie in timpul mandatului nu cele din trecut. Inteleg ca nu am voie sa inchei contracte in timpul mandatului.

si la aliniatul 2 al aceluiasi articol se mai specifica: Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au contracte încheiate cu încălcarea art. 90 au obligaţia ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să renunţe la contractele încheiate. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale.
Legea este in vigoare din 2003...practic acest articol nu mai are valabilitate in cazul meu...ales in 2016.

Multumesc!

Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2016
luis29, utilizator

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate + conflict de interese luis29 luis29 Buna ziua, Sunt administratorul unei firme de salubrizare, colectare si transport, si a unui depozit ecologic (alta firma). Ambele firme au incheiate ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate consilier local chipiuta chipiuta Consiliul local scoate la licitatie,pentru 20 de ani, un spatiu si castiga firma la care X este asociat si administrator.La alegerile urmatoare X este ales ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese ale consilierilor locali l adryian adryian Bună seara. Va rog o lămurire. Un consilier local, care este asociat unic al unei societăți comerciale si derulează contracte de prestări servicii cu ... (vezi toată discuția)