avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare de drept- lege mai favorabila -art. 595 ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare de drept- lege mai favorabila -art. 595 c.p.p ?

In conditiile in care prevederile noului cod penal sunt mai favorabile in ceea ce priveste institutia reabilitarii de drept, mai este nevoie de promovarea unei actiuni pentru incidenta institutiei reabilitarii pe legea penala mai favorabila sau vor fi aplicate de drept?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: vasile2013 , utilizator 14:07, 13 Iunie 2016
Art. 165- Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.In concluzie reabilitarea de drept ar trebui operata stergere a ei din cazier din oficiu.
Va multumesc

Ideea era ca dupa noul cod vorbim de art.165, iar fata de vechiul cod, fiind vorba de suspendarea conditionata a executarii pedepsei, termenul de incercare a fost de 3 ani si 4 luni, iar la finele acestuia se considera ca esti reabilitat de drept.

Intrebarea mea viza, daca este nevoie de o actiune intemeiata pe art.595 din Codul de procedura penala de intervenire a unei legi noi..
Nu, pentru ca nu avem o lege noua mai favorabila in cazul suspendarii conditionate, aceasta institutie nemaiexistand in noul cod penal , ca atare dispozitiile art 165 din noul cod nu mai fac trimitere la pedeapsa inschisorii a carei executare a fost suspendata conditionat, ci doar la pedeapsa amenzii si a pedepsei inchisorii a carei executare a fost suspendata sub supraveghere.

In plus, conform disp.art 15 din Legea 187/2012 masura suspendarii conditionate a executarii pedepsei aplicata in baza vechiului cod penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a noului cod penal.
Prin urmare termenul de incercare stabilit printr-o hotarare pronuntata sub imperiului codului din 1969 pana la data de 01.02.2014 cand a intrat in vigoare noul cod, va continua si dupa aceasta data, iar la implinirea acestuia condamnatul va fi reabilitat de drept conform disp.art.86 din vechiul cod, daca bineinteles acesta nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea sus pendarii conditionate a executarii pedepsei.

Art. 15.
(1) Măsura suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicată în baza Codului penal din 1969 se menţine şi după intrarea în vigoare a Codului penal.

(2) Regimul suspendării condiţionate a executării pedepsei prevăzute la alin. (1), inclusiv sub aspectul revocării sau anulării acesteia, este cel prevăzut de Codul penal din 1969.
Multumesc, sunt lamurit in totalitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitat de drept ContSters303104 ContSters303104 Buna ziua, In anul 2011, pe 24 martie, am fost condamnat la 5 luni cu suspendare. Sentinta a ramas definitiva la curtea de apel pe 26.iunie.2011, 2 ani cu ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen. din 1969- termen si conditii andreimarinau andreimarinau Buna seara, As dori sa cunosc informatii despre cand s-ar produce reabilitarea de drept si care ar fi procedura de a o obtine(cui ma adresez si in cat timp ... (vezi toată discuția)
Reabilitare in urma unei condamnari cu suspendarea cond. a executarii pedepsei Daniel1971 Daniel1971 In luna decembrie a anului 2012 am fost condamnat la 6 luni de inchisoare, cu sespendarea conditionata a pedepsei, in speta OUG 195 / 2002. Din sentinta ... (vezi toată discuția)