avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitat de drept
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitat de drept

Buna ziua,
In anul 2011, pe 24 martie, am fost condamnat la 5 luni cu suspendare. Sentinta a ramas definitiva la curtea de apel pe 26.iunie.2011, 2 ani cu suspendare sub supraveghere si alti 2 ani termen de incercare. Pedeapsa se va considera executata in iulie 2015.
Intrebarea mea este : dupa codul penal in vigoare

ART. 86^6
Reabilitarea în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere
Dacă cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului
de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării executării pedepsei în
baza art. 86^4 , el este reabilitat de drept.

in noul cod penal care intra in vigoare pe 1 februarie 2014:

Art. 165 Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte doi ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

Art. 167 Calculul termenului de reabilitare
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.

, cand voi fi reabilitat de drept ? Dupa actualul cod penal, la sfarsitul termenului de incercare, adica in iulie 2015 sau dupa noul cod penal, mai trebuie sa astept 3 ani, dupa trecerea termenului de incercare, adica prin iulie 2018 ?

Va multumesc !
Cristi Mitulescu
Cel mai recent răspuns: ContSters303104 , utilizator 18:15, 16 Octombrie 2013
Parerea mea este ca se aplica vechiul cod penal in cazul dvs. Ratiunea pentru care s-a introdus in noul cod penal termenul de 3 ani este ca termenul de incercare aici este mult mai mic iar pe durata acestui termen cel condamnat este supravegheat de consilierii serviciului de probatiune.
Iar in cazul dvs. prin aplicarea noului cod penal ar duce la un termen de reabilitare mult mai mare.
Va multumesc pentru raspunsul promt. Si in cazul meu ma duc la o perioada stabilita, la Servicul de probatiune. In primul an ma duceam 1 data la 2 luni, acum de 4 ori pe an.
In Noul CP se spune ca se va aplica legea penală mai favorabilă, în principiu, adică legea în vigoare la momentul condamnării.
Pentru mine legea mai favorabila este cea dupa care am fost condamnat, actualul CP. Daca am fost condamnat definitiv pe CP in vigoare, nu vad de ce s-ar prelungi cu 3 ani reabilitarea de drept, de la expirarea termenului de incercare.
Am zis sa ma consult cu dumneavoastra, specialistii de pe site.

Cu stima,
Cristi Mitulescu
Termenele de incercare stabilite potrivit legii vechi nu vor fi afectate de intrarea in vigoare a NCP chiar daca acesta prevede termene de supraveghere mai scurte.

LEGE Nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal:

ART. 15
(1) Măsura suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicată în baza Codului penal din 1969 se menţine şi după intrarea în vigoare a Codului penal.
(2) Regimul suspendării condiţionate a executării pedepsei prevăzute la alin. (1), inclusiv sub aspectul revocării sau anulării acesteia, este cel prevăzut de Codul penal din 1969.
ART. 16
(1) Măsura suspendării sub supraveghere a executării pedepsei aplicată în baza Codului penal din 1969 se menţine şi după intrarea în vigoare a Codului penal, până la împlinirea termenului de încercare stabilit prin hotărârea de condamnare.
(2) Pentru determinarea legii penale mai favorabile cu privire la suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei conform art. 5 din Codul penal, instanţa va avea în vedere sfera obligaţiilor impuse condamnatului şi efectele suspendării potrivit legilor succesive, cu prioritate faţă de durata termenului de încercare sau supraveghere.


Va multumesc pentru raspuns.
Prin urmare, dupa expirarea termenului de incercare in iulie 2015, cand se implinesc 4 ani de la condamnarea definitiva, voi fi reabilitat de drept ?

Cu stima,
Cristi Mitulescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare de drept- lege mai favorabila -art. 595 c.p.p ? vasile2013 vasile2013 In conditiile in care prevederile noului cod penal sunt mai favorabile in ceea ce priveste institutia reabilitarii de drept, mai este nevoie de promovarea unei ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal l0re1 l0re1 In cazul in care o persoana este condamnata pentru 2 ani si 6 luni pentru conducere in stare de ebrietate si avand in vedere faptul ca inainte a primit o ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea de drept Wendoll73 Wendoll73 Buna ziua ma numesc Cristi si as dori sa stiu si eu cand voi avea cazieru curat. În data de 01.08.2014 am fost condamnat la 8 luni închisoare cf.art.86^1 si ... (vezi toată discuția)