avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... caz/pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

caz/pensie de urmas

Buna tuturor!
Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, acum au 20 si 22 de ani. Cel mare a terminat facultatea si continua cu masteratul, cel mic a facut un an de facultate si acum nu mai vrea sa mearga in anul doi, vrea sa schimbe facultatea, dar e deja tarziu, o va face din toamna viitoare, probabil. Ce trebuie sa fac eu ca pensia de urmas sa o primeasca macar cel mare? Cel mic, bineinteles, ca nu va lucra anul acesta dar nu voi avea de unde sa duc o adeverinta de studii si nici nu as vrea sa am de returnat bani casei de pensii. Va rog sa ma ajutati!
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 15:35, 1 Septembrie 2009
Dvs nu trebuie sa faceti nimic ... copilul cel mare trebuie sa-si depuna actele pentru a primi pensia de urmas pana la terminarea masteratului.

Daca cel mic va intra din nou la facultate in toamna , va depune si el dosarul pentru a primi pensia de urmas.
Adica despre ce acte ar fi vorba si pana cand trebuie depuse? Ca sa nu apara problema restituirii pensiei!
Actele necesare, dupa caz, sunt :
- cerere tip
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
- adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
- actul de identitate al solicitantului
- carnet de munca (original si copie)
- livret militar (original si copie)
- acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
- talonul de pensie al decedatului

Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
Documentele se depun la Casa Judeteana de Pensii .
Ca sa nu apara problema restituirii pensiei de urmas in cazul copilului dvs. mai mic, trebuie sa formulati o cerere prin care solicitati Casei de Pensii sa suspende plata pensiei, potrivit art. 92, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 19/2000.

"Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care (...) copilul urmas nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 66, lit. b) si c)."

Copilul cel mare trebuie sa depuna adeverinta de la institutia de invatamant unde efectueaza masterul.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
buna ziua
am si eu o nelamurire...tata a murit noi suntem 2 copiii printre care am ramas cu mama .. suntem minore mama are un salar foarte mic.. as vrea sa stiu cam cat ne-ar face pensie cum se calculeaza sau ceva informatii? va rog
va multumesc

Alte discuții în legătură

Pensie urmas circeiramona circeiramona Buna ziua! Am urmatoarea intrebare: Exista pensie de urmas pentru copiii care nu au alt venit in afara alocatiei de stat pentru copii, ca urmare a decesului ... (vezi toată discuția)
Ce conditii si ce acte sunt necesare pentru o pensie de urmas? ContSters74189 ContSters74189 Ce conditii trebuiesc indeplinite si ce acte sunt necesare pentru o pensie de urmas? Ce persoane sunt eligibile pentru o pensie de urmas? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas!!! Sanda Petrescu Sanda Petrescu Buna ziua!!! As dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas,dupa decesul sotului meu.Mentionez ca fiica mea a primit pensie pana la varsta de 18 ani.Sotul ... (vezi toată discuția)