avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... caz/pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

caz/pensie de urmas

Buna tuturor!
Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, acum au 20 si 22 de ani. Cel mare a terminat facultatea si continua cu masteratul, cel mic a facut un an de facultate si acum nu mai vrea sa mearga in anul doi, vrea sa schimbe facultatea, dar e deja tarziu, o va face din toamna viitoare, probabil. Ce trebuie sa fac eu ca pensia de urmas sa o primeasca macar cel mare? Cel mic, bineinteles, ca nu va lucra anul acesta dar nu voi avea de unde sa duc o adeverinta de studii si nici nu as vrea sa am de returnat bani casei de pensii. Va rog sa ma ajutati!
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 15:35, 1 Septembrie 2009
Buna seara,
Din mesajul dvs. privat stiu ca dvs. si sora dvs. aveti 17, respectiv 15 ani si ca tatal dvs. era beneficiar al unei categorii de pensie.
De pensie de urmas puteti beneficia atat dvs., copiii, cat si mama dvs. cu respectarea urmatoarelor dispozitii din Legea nr. 19/2000:

ART. 65
Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

ART. 66
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Deci, atat dvs. cat si sora vs. puteti beneficia de pensie de urmas pana la varsta de 26 de ani, cu conditia sa va continuati studiile.

ART. 69
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 67 si la art. 68 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Salariul mediu brut pe economie este de aproximativ 1700 lei. Daca mama dvs. are un venit lunar mai mare de o patrime din acest cuantum, nu poate beneficia de pensie de urmas.

ART. 71
(1) Pensia de urmas se calculeaza, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta si era in plata cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipata, pensie anticipata partiala sau ar fi avut dreptul, in conditiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie;
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.

Pentru mai multe informatii, accesati "cuvinte cheie" (dreapta sus pe pagina) si tagul "pensie de urmas".

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Pentru dna liah:
-aratati la Casa de pensii care este situatia, doar un singur copil are drept la pensie de urmas in prezent - nu are dreptul la 50% din pensia tatalui?
-pana acum, fiind doi copii cu drept de urmas, primeau impreuna 75 % din pensia tatalui

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas circeiramona circeiramona Buna ziua! Am urmatoarea intrebare: Exista pensie de urmas pentru copiii care nu au alt venit in afara alocatiei de stat pentru copii, ca urmare a decesului ... (vezi toată discuția)
Ce conditii si ce acte sunt necesare pentru o pensie de urmas? ContSters74189 ContSters74189 Ce conditii trebuiesc indeplinite si ce acte sunt necesare pentru o pensie de urmas? Ce persoane sunt eligibile pentru o pensie de urmas? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas!!! Sanda Petrescu Sanda Petrescu Buna ziua!!! As dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas,dupa decesul sotului meu.Mentionez ca fiica mea a primit pensie pana la varsta de 18 ani.Sotul ... (vezi toată discuția)